Fenomene astronomice în anul 2013

fenomene astronomice in anul 2013

Anul 2013 va aduce puţine fenomene astronomice spectaculoase vizibile de la noi din ţară. Cu toate astea, se va produce o serie de fenomene astronomice ce vor atrage atenţia astronomilor şi a publicului larg pe tot parcursul anului 2013.

Pe glob în anul 2013 vor fi vizibile mai multe fenomene astronomice importante, după cum urmează:

Fenomene astronomice vizibile din România în anul 2013

În anul 2013 vor fi vizibile din ţara noastră mai multe comete, unele dintre acestea vor fi foarte strălucitoare ajungând să fie vizibile chiar şi cu ochiul liber. Cel mai bun exemplu este cometa C 2012 S1 (ISON), ce va fi vizibilă pe la finalul anului 2013. Puteţi urmări aici un articol realizat de colegii de la Observatorul Astronomic din Galaţi.

Pe parcursul anului 2013, Observatorul Astronomic din Bârlad va organiza mai multe activităţi cu ocazia unor fenomene si evenimente importante.

Sursa: http://www.astro-info.ro/

Fenomene astronomice în luna ianuarie 2013

Chiar la începutul lunii ianuarie, este vizibilă cometa C2012 K5 (LINEAR), se va afla chiar aproape de zenit, cu magnitudinea 7. Cometa se poate observa cu ajutorul unui telescop sau chiar cu un binoclu. Tot la începutul lunii ianuarie avem maximul curentului de meteori Quadrantide, cu 100 sau chiar 120 de meteori pe oră. Radiantul este situat între constelaţiile Ursa Mare, Boarul, Dragonul. Radiantul poartă denumirea unei vechi constelaţii ce nu mai există pe harţile actuale ale cerului (Quadrans Muralis). Puteţi vizualiza harta aici.

Aspectul cerului în luna ianuarie este specific anotimpului de iarnă. Dintre toate constelaţiile vizibile se remarcă configuraţia de stele numită triunghiul de iarnă ce este formată din stelele Betelgeuse din constelaţia Orion, Sirius din Câinele Mare şi Procyon din Câinele Mic.

În constelaţia Taurul se observă un astru foarte strălucitor uşor de găsit, este vorba despre planeta Jupiter, cea mai mare planetă a Sistemului Solar. Jupiter devine cu totul special, dacă este privit prin telescop. Se disting foarte uşor cei patru sateliţi descoperiţi de către celebrul astronom italian, Galileo Galilei în anul 1610. Dacă instrumentul este suficient de performant se disting şi detalii de pe suprafaţa planetei Jupiter, cum ar fi benzile ecuatoriale sau „Marea Pată Roşie”.

Răsăritul şi apusul Soarelui în luna ianuarie 2013 pentru oraşul Bârlad

La începutul lunii ianuarie, Soarele va răsare la 7:52 şi va apune la 16:34, iar la finalul lunii, Soarele va răsare la 7:33 şi va apune la 17:13.

Puteţi urmări aici calendarul detaliat cu fenomenele  astronomice din luna ianuarie 2013.

Sursa: http://www.astro-urseanu.ro/

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 22 decembrie 2012, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: