O nouă cometă observată la Bârlad

Cometa C/2012 K5 (LINEAR)

Observatorul Astronomic din Bârlad, a realizat mai multe imagini cu o nouă cometă, ce a fost vizibilă la începutul lunii ianuarie 2013. Cometa se numeşte C/2012 K5 (LINEAR) şi a fost observată în seara zilei de 1 ianuarie 2013. S-au realizat 60 de cadre a câte 30 secunde expunere. În momentul realizării imaginilor cometa se mişca foarte repede pe cer (14”/minut). Dacă urmărim cele 60 de cadre realizate, putem observa deplasarea cometei în 30 de minute (intervalul de timp, în care s-au realizat imaginile).

Cometa C/2012 K5 (LINEAR) este o cometă neperiodică, ceea ce înseamnă că această cometă nu va mai trece niciodată pe lângă Soare. În momentul observării pe 1 ianuarie, cometa avea magnitudine 7 şi era situată la o distanţă de 0.3 Unităţi-Astronomice (aproximativ 50 de milioane km) de Pământ.

Cometa C/2012 K5 (LINEAR) a fost descoperită pe 28 mai 2012 de Observatorul Astronomic LINEAR (Lincoln Near Earth Asteroid Research).

Observatorul Astronomic Bârlad, a observat şi monitorizat cometa C/2012 K5 (LINEAR) şi imaginile realizate au fost montate într-un scurt film ce demonstrează modul în care s-a deplasat cometa. Echipa care a observat această cometă este formată din: Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic şi Planetariu din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Adrian Ciuciu, membru al astroclubului “Perseus” Bârlad. Suportul tehnic a fost asigurat de către Alexandru Dumitriu, student la University of Glasgow, membru al astroclubului “Călin Popovici” Galaţi. http://astrogalati.info

Mai jos puteţi urmări filmul cu deplasarea cometei printre stele.

Pentru realizarea acestor imagini s-a folosit camera foto Canon EOS 1100 D, ce a fost montată la refractorul Equinox de 66/400 mm.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 16 ianuarie 2013, in Noutăţi din Astronomie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: