Fenomene astronomice în luna februarie 2013

Luna februarie este cunoscută ca luna cu condiţiile cele mai bune pentru observarea cerului de iarnă. Cele mai cunoscute constelaţii ale cerului de iarnă sunt vizibile seara, spre sud, imediat după lăsarea întunericului: Orion, Câinele Mare, Câinele Mic. Sus pe cer, aproape de zenit se pot observa constelaţiile: Gemini, Auriga, Racul. La miezul nopţii spre est, se observă constelaţiile cerului de primăvară: Leul, Boarul, Câinii de Vânătoare, Hidra. Spre dimineaţă se pot observa chiar şi constelaţiile cerului de vară (Lebăda, Vulturul, Lira, Hercule, etc.). Aspectul cerului se schimbă de la un anotimp la altul şi de la o oră la alta, astfel pe parcursul unei nopţi putem să observăm mai multe tipuri de constelaţii pe bolta cerească.

Luna februarie din acest an are ceva deosebit. Pe teritoriul constelaţiei zodiacale Taur, se poate observa cu uşurinţă o stea strălucitoare, ce se află sus pe cer seara, chiar înainte de lăsarea întunericului. Este planeta Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Este o planetă gigantică, gazoasă, cu foarte mulţi sateliţi naturali. Cei mai cunoscuţi sateliţi se văd uşor prin telescop. Sunt sateliţii galileeni, descoperiţi de către Galileo Galilei în anul 1610 (Io, Europa, Callisto şi Ganymede).

Recent, în luna ianuarie la Observatorul Astronomic, am reuşit să facem mai multe poze planetei Jupiter. Nu se văd sateliţii în poză, fiindcă am dorit să scoatem mai mult în evidenţă detaliile de pe suprafaţa planetei Jupiter. Şi cred că am reuşit într-o anumită măsură. Se observă clar benzile ecuatorile şi chiar „Marea Pată Roşie”. Toate aceste detalii reprezintă atmosfera turbulentă a planetei Jupiter.

Jupiter

Imaginea de mai sus a fost realizată în seara zilei de 9 ianuarie 2013, cu ajutorul telescopului principal Meade LX 200 de 250/2500 mm. La telescop a fost montată camera foto Canon EOS 1100 D. Au fost realizate mai multe cadre, ce ulterior au fost suprapuse (circa 140) şi a rezultat o imagine mult mai clară în care sunt prezente detalii fine de pe suprafaţa planetei Jupiter.

Puteţi să urmăriţi şi calendarul cu principalele fenomene astronomice pe luna februarie 2013.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 2 februarie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: