Fenomene astronomice în luna martie 2013

Chiar dacă luna martie este prima luna din primăvara calendaristică, aspectul cerului este încă specific cerului de iarnă. În luna martie o parte din constelaţiile cerului de iarnă sunt vizibile seara spre sud, sud-vest şi vest.

Este momentul ca pe tot parcursul lunii martie să admirăm frumoasa configuraţie de stele numită „triunghiul de iarnă” formată din stelele Sirius din constelaţia Câinele Mare, Procyon din Câinele Mic şi Betelgeuse din Orion. Puteţi să consultaţi harta cerului aici.

Planeta Jupiter se observă şi pe parcursul lunii martie în constelaţia Taur, nu departe de steaua Aldebaran şi Pleiade (M45).

Pe 20 martie la ora 13:02 este echinocţiul de primăvară, ce marchează momentul când ziua este egală cu noaptea, iar Soarele va trece din emisfera sudică în cea nordică. În felul acesta după data echinocţiului de primăvară ziua va fi mai mare decât noaptea în emisfera nordică şi invers în emisfera sudică.

Nu uitaţi să observaţi nebuloasa Orion (M 42), este vizibilă chiar şi ochiul liber, iar dacă privim prin telescop, observăm un obiect ceresc cu totul deosebit. Nebuloasele sunt nori imenşi de gaz şi praf interstelar ce au rezultat în urma evoluţiei finale din viaţa unei stele. În funcţie de tipul de stea se formeză tipuri diferite de nebuloase. Iar din aceşti nori de gaz şi praf se nasc alte stele tinere, de aceea nebuloasele se mai numesc şi „maternităţi stelare”. Şi ce este cel mai interesant, e faptul că din aceste nebuloase nu se formează numai stele, ci şi planete. Dacă studiem aceşti nori de gaz şi praf, putem să înţelegem mai bine formarea Sistemului Solar.

Orion

Recent la Observatorul Astronomic din Bârlad, am reuşit să realizăm o frumoasă imagine cu complexul nebular din constelaţia Orion. Aici am surprins cele două nebuloase M 42 (cea mai mare din centrul imaginii) şi M 43  ( se observă în partea de sus ). Imaginea este formată din 60 de cadre suprapuse, fiecare cadru are o expunere de 30 de sec. 

În luna martie o să avem ocazia  să admirăm cometa Panstarrs ce va fi vizibilă pe cerul de seară, după data de 10 martie. Este posibil ca cometa să fie vizibilă chiar şi cu ochiul liber. Rămâne de văzut dacă va fi aşa, dar cu siguranţă cometa se va observa cu un instrument optic modest, un binoclu sau o lunetă.

Cometa Panstarrs

Alte fenomene astronomice pe pagina calendarului astronomic din luna martie 2013.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 27 februarie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: