Bârladul se alătură campaniei mondiale „Ora Pământului”

Ora Pământului În urmă cu şase ani, în Australia (Sydney), ia naştere o campanie ce urmează să aibă un impact destul de puternic în rândul societăţii umane şi un ecou ce s-a răspândit foarte repede pe toată planeta. „Ora Pământului” (Earth Hour) aşa cum a fost numită, are principalul scop de a atrage atenţia asupra faptului că omenirea trebuie să fie conştientă că resursele planetei sunt din ce în ce mai puţine, iar evoluţia tehnologică a dus la poluarea mediului în care trăim. Efectele poluării mediului sunt din ce în ce mai mari şi se propagă pe scară largă şi într-un final ne va afecta pe fiecare dintre noi.

„Ora Pământului” constă în stingerea luminii şi oprirea aparatelor elecrocasnice neesenţiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituţii şi unităţi economice.

În ultimii ani şi o parte din oraşele mari din ţara noastră s-au alăturat campaniei „Ora Pământului”, semn că opinia publică este conştientă de impactul negativ pe care îl are consumul exagerat de energie. Anul acesta, acest eveniment va avea loc pe 23 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30.

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Bârlad, a luat iniţiativa să se alăture acestei campanii mondiale. În felul acesta în data de 23 martie 2013, între orele 20:30 – 21:30, se va închide o parte din iluminatul public din oraşul Bârlad.

Ne dorim ca la această manifestare să se alăture câţi mai mulţi bârlădeni şi să ne susţină prin simplul gest de a inchide luminile si echipamentele electrice care nu sunt absolut necesare timp de oră (20:30 – 21:30).

Cu prilejul acestei manifestări, dacă va fi senin, Observatorul Astronomic va organiza observaţii astronomice în faţa parcului „Victor Ion Popa” (vizavi de Romtelecom) între orele 20:00 şi 21:30.

Din punct de vedere astronomic, gestul simbolic de închidere a luminilor are o semnificaţie mult mai mare, având în vedere că domeniul astronomiei este cel mai afectat de lumini. Iluminatul în exces afectează foarte mult observaţiile astronomice, mai ales că Observatorul Astronomic este situat în centrul oraşului şi are foarte mult de suferit din cauza proiectoarelor ce ilumineaza faţada unor cladiri, panouri publicitare, becuri ce stau aprinse fară nici un folos (doar dau lumină şi consumă energie) etc.

Iluminatul în exces sau poluarea luminoasă după cum mai este denumită nu face altceva decât să „omoare” efectiv cerul. Se observă doar stelele cele mai strălucitoare, cerul are o culoare portocalie, iar  stelele mai slab strălucitoare nu mai sunt vizibile. Noi oamenii moderni, nu mai avem cum să admirăm cerul aşa cum era observat de către Galileo Galilei sau de Charles Messier acum  câteva sute de ani în urmă, când nu era încă inventat becul.

Mai jos avem harta  României pe timp de noapte. Imaginea este realizată din satelit la finalul anului trecut de către NASA Earth Observatory-NOAA NGDC. Putem să observăm foarte clar luminile oraşelor din spaţiu. Fiecare sursă de lumină nu face altceva decât să se propage în atmosfera Pământului. Zonele mai închise la culoare sunt mai puţin afectate, dar asta nu înseamnă că acolo nu avem poluare luminoasă, cei drept este mult mai redusă decât în oraşe şi în apropierea oraşelor.

Harta poluare luminoasa

Harta preluată de pe pagina de astronomie a lui Adrian Şonka

Mai multe informaţii despre „Ora Pământului” găsiţi şi pe http://www.orapamantului.ro/

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 18 martie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: