Fenomene astronomice în luna aprilie 2013

Începând cu luna aprilie, avem ocazia să observăm foarte bine constelaţiile cerului de primăvară. Cele mai cunoscute constelaţii ale acestui anotimp sunt: Carul Mare, Boarul, Leul, Fecioara, Câinii de Vânătoare, Părul Berenicei, Hidra, etc.

În luna aprilie se poate admira seara spre vest şi sud-vest o parte din constelaţiile cerului de iarnă şi mai avem ocazia să observăm obiectele „deep sky” specifice anotimpului rece. Unul dintre aceste obiecte este M 44, ce se află pe teritoriul constelaţiei Racul. În limbaj popular mai poartă numele şi de „stupul” şi este un roi deschis de stele asemănător cu pleiadele dar ceva mai extins şi mai slab strălucitor. Se observă foarte bine cu ochiul liber în afara oraşului (are aspect de „ceaţă”) . Dacă îl observăm printr-un instrument optic avem nevoie de un câmp larg, de preferat un binoclu sau un refractor cu focală scurtă.

La începutul lunii martie am reuşit să realizăm la observatorul astronomic o frumoasă imagine cu roiul deschis de stele M 44 sau Praesepe.

M 44

Imaginea de mai sus a fost realizată la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad la începutul lunii martie 2013 şi reprezintă roiul deschis M 44 (Praesepe). Imaginea este formată din 30 de cadre a câte 30 secunde expunere.

Fenomene şi evenimente astronomice importante în luna aprilie 2013

Pe 3 aprilie, cometa C/2011 L4 Panstarrs, va fi  aproape (aparent) de galaxia Andromeda (M 31). În luna aprilie cometa va fi vizibilă doar prin instrumente optice înspre direcţia nord – vest şi nord, seara. Se va observa şi dimineaţa spre nord – est (după data de 15 aprilie cometa va deveni circumpolară, adică se va observa toată noaptea).

Anul acesta, în aprilie astronomii sărbătoresc Săptămâna Internaţională a Astronomiei (15 – 21 aprilie) şi Ziua Internaţională a Astronomiei pe 20 aprilie. Cu această ocazie Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va organiza mai multe activităţi. În intervalul 16 – 20 aprilie, Observatorul Astronomic va fi deschis pentru public între orele 21:00 – 23:00 şi pe 20 aprilie se va organiza o conferinţă cu publicul. 

Pe 25 aprilie va fi o eclipsă parţială de Lună cu o acoperire foarte mică de 1,48% şi va avea maximul la ora 23:07. Cu ocazia acestei eclipse, Observatorul Astronomic va organiza o seară specială de observaţii astronomice cu publicul. O să revenim pe parcurs cu mai multe informaţii despre aceste activităţi.

Calendarul astronomic al lunii aprilie este disponibil aici.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 31 martie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: