Fenomene astronomice în luna mai 2013

În luna mai, seara, avem posibilitatea să observăm constelaţiile specifice anotimpului de primăvară. Ceva mai tărziu, pe la miezul nopții spre est și nord – est, se pot observa și constelațiile cerului de vară.

Cerul nopţilor de mai este dominat de o stea strălucitoare de culoare gălbuie, Arcturus (cea mai strălucitoare stea din constelaţia Boarul). Magnitudinea ei este 0, asta înseamnă că este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer.

Înspre sud, nu departe de orizont, se află constelaţia zodiacală Fecioara sau Virgo (din latină) cu steaua Spica, cea mai strălucitoare stea din această constelaţie. Fecioara este în acelaşi timp şi o constelaţie a cerului de primăvară. Nu foarte departe de steaua Spica se poate observa planeta Saturn (la granița dintre Fecioara și Balanța), ca o stea de culoare gălbuie. Saturn prin telescop este o planetă cu totul deosebită (se pot observa inelele, sateliţi). O altă constelaţie, ce este vizibilă în această perioadă este Leul, ce aparţine tot cerului de primăvară și se vede foarte bine în luna mai.

Pe cerul serilor de primăvară se poate admira celebra constelație Ursa Mare (Carul Mare) și este un moment foarte bun pentru observarea obiectelor deep sky de pe teritoriul acestei constelații. Cel mai bun exemplu sunt cele două galaxii, M 81 și M 82. Acestea pot fi observate ușor printr-un telescop cu un ocular de câmp larg.

Cu ceva timp în urmă, la Observatorul Astronomic am realizat o imagine cu cele două galaxii și ceva în plus.

Galaxii

Pe lângă cele două galaxii M 81 și M 82, se pot localiza în același cadru alte două galaxii, mult mai slabe în strălucire decât primele, notate cu NGC. Imaginea de mai sus a fost realizată anul acesta în luna martie, la Observatorul Astronomic Bârlad și este compusă din 40 cadre, cu expunere de 30 secunde pe cadru.

Mai multe detalii despre fenomenele astronomice găsiţi pe calendarul astronomic din luna mai 2013.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 30 aprilie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: