Fenomene astronomice în luna iunie 2013

Începând cu luna iunie, putem să ne bucurăm mai mult de frumuseţile cerului de vară. Condiţiile meteo devin favorabile pentru diverse activităţi ce presupun observaţii astronomice în afara oraşelor şi tabere de astronomie. Cu toate ca în luna iunie, noaptea este foarte scurtă şi orele pentru observaţii astronomice sunt puţine la număr, noi astronomii încercăm să profităm de orice moment prielnic pentru a promova şi populariza astronomia.

Cel mai important fenomen astronomic din această lună va fi solstiţiul de vară din 21 iunie, la ora 8:04. În ziua solstiţiului de vară, avem cea mai lungă zi din an şi cea mai scurtă noapte din an. După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.

02-vara

Mai multe informaţii despre solstiţiul de vară găsiţi pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Cerul lunii iunie, este marcat spre vest şi sud-vest de constelaţiile cerului de primăvară ce apun din ce în ce mai devreme, lăsând loc cerului de vară cu constelaţiile sale specifice, din care amintim: Lira cu steaua Vega, Lebăda cu steaua Deneb şi Vulturul cu steaua Altair, împreună cele trei stele formează „triunghiul de vară”. Spre sud şi sud-est, observăm şi constelaţiile zodiacale: Scorpionul, Săgetătorul, Ophiucus, etc.

Cele mai importante planete ce vor fi vizibile în luna iunie, în special seara, este  Saturn în constelaţia Fecioara, spre sud şi sud – vest şi Venus spre nord – vest. De fapt, Venus se va observa mult timp de acum înainte pe cerul de seară.

Saturn este o planetă deosebită, aşa că profitaţi şi veniţi la Observatorul Astronomic, aici veţi avea ocazia să admiraţi această planetă prin telescop. Luna trecută am reuşit să realizăm câteva imagini cu planeta Saturn.

saturn pt site

Imaginea de mai sus a fost realizată la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, în seara zile de 8 mai 2013 cu ajutorul camerei foto Canon EOS 1100D, ce a fost montată la telescopul Meade LX 200 GPS. Am folosit Barlow x 2 ca să avem o rezoluţie mai bună. În primă fază am realizat un film de un minut şi ulterior am prelucrat cele mai reuşite cadre, ca în final să rezulte această poză. 

Mai multe detalii despre fenomenele astronomice găsiţi pe calendarul astronomic din luna iunie 2013.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 1 iunie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: