Aspectul cerului în luna iulie 2013

Iulie, este luna când putem să observăm cel mai bine constelaţiile cerului de vară, în special seara, după lăsarea întunericului. Înspre orizontul sudic, se observă steaua Antares, cea mai strălucitoare stea din constelaţia Scorpionul, imediat spre est, putem observa şi Săgetătorul, o constelaţie deosebită, unde găsim foarte multe obiecte „deep sky”, dar şi zona unde se observă cel mai bine Calea  Lactee (în special din afara oraşelor). Alte constelaţii ale cerului de vară sunt: Lebăda cu steaua Deneb, Lira cu steaua Vega şi Vulturul cu steaua Altair şi împreună cele trei stele formează celebra configuraţie a triunghiului de vară. Spre dimineaţă se pot observa către est şi constelaţiile cerului de toamnă, cum ar fi: Pegas, Andromeda, Peşti, etc.

Cerul de vară este cunoscut şi datorită faptului că este foarte bogat în obiecte „deep sky”, cum ar fi nebuloasele şi roiurile de stele. Cel mai cunoscut obiect este M 13, un roi globular de stele ce este situat pe teritoriul constelaţiei Hercule. Roiul globular Messier 13, conţine aproximativ un milion de stele, majoritatea sunt stele bătrâne şi este situat la 25000 de ani lumina distanţă de Pământ şi are aproximativ 145 de ani lumină în diametru.

M 13 site_1

Cu ceva timp în urmă, la Observatorul Astronomic din Bârlad, am realizat o imagine la celebrul roi globular de stele M 13. Cadrul a fost realizat cu noua cameră CCD Atik, din dotarea Observatorului Astronomic. Iniţial a fost un test la camera CCD, dar imaginea rezultată a fost deosebită şi de aceea am considerat să o publicăm. Camera CCD Atik, face parte din proiectul câştigat anul trecut, prin programul „Ţara lui Andrei” de la Petrom.

O să revenim în curând, cu noi informaţii despre acest proiect.

Pe pagina calandar astronomic, găsiţi principalele fenomene astronomice din luna iulie 2013.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 1 iulie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: