Inaugurarea proiectului „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad II”

Afis inaugurare a proiectului 2

Anul trecut, prin intermediul programului „Ţara lui Andrei” de la Petrom, Observatorul Astronomic din Bârlad, a reuşit să obţină o nouă finanţare în valoare de 5000 de euro. Proiectul se numeşte „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad II”. Găsiţi informaţii de la momentul câştigării proiectului direct pe site-ul „Ţara lui Andrei”.

Motivaţia pentru care am ales să realizez un nou proiect, este destul de simplă şi pleacă de la ideea că un observator astronomic care se respectă are nevoie de o dotare serioasă, atât pentru observaţii astronomice vizuale, cât şi pentru observaţii astronomice la un nivel avansat, astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. În cazul observaţiilor astronomice  vizuale, Observatorul Astronomic din Bârlad, are deja o dotare serioasă, cu echipamente achiziţionate atât din fondurile Muzeului „Vasile Pârvan”, cât şi prin intermediul primului proiect de modernizare a observatorului astronomic, câştigat în anul 2011, tot  prin programul „Ţara lui Andrei” de la Petrom. Găsiţi detalii aici.

Prin proiectul căştigat anul trecut şi implementat anul acesta (în perioada februarie – mai), ne propunem să realizăm observaţii astronomice la un nivel avansat, ce presupune astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. Cu ocazia achiziţiei noului echipament de astrofotografie, face ca Observatorul Astronomic din Bârlad, să se numere printre cele mai moderne şi dotate observatoare astronomice din ţară. (Pe locul doi după Observatorul Astronomic din Galaţi). Mai multe informaţii despre dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad, găsiţi la secţiunea „Observator”

Pentru a realiza observaţii astronomice cu caracter ştiinţific şi astrofotografie, este nevoie în primul rând de mai multe echipamente speciale, cum ar fi montura ecuatorială, tub optic, cameră CCD, filtre şi alte accesorii. Tot acest setup de astrofotografie, este necesar sa fie conectat la computer. Dacă dorim ca acest echipament, să îl transportăm în afara oraşului pentru a realiza imagini de o calitate şi mai bună, este nevoie de alimentare electrică şi avem nevoie de un generator electric. Atât laptopul, cât şi generatorul electric, sunt achiziţionate în cadrul proiectului „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad II”.

Ne dorim ca pe viitor, cu noul echipament achiziţionat prin acest proiect, să realizăm imagini cu valoare educativă şi ştiinţifică, ce vor fi folosite în primul rând, pentru promovarea şi popularizarea astronomiei în rândul publicului. Acest echipament, poate fi folosit în cadrul taberelor de astronomie şi direct de la Observatorul Astronomic, iar imaginile rezultate au un rol didactic şi educativ foarte important. Până în prezent, la observatorul astronomic, am realizat foarte multe imagini la diverse obiecte cereşti cu echipamentele aflate deja în dotare, de pe primul proiect. Pe site-ul AstroBârlad, găsiţi aceste imagini la secţiunea Astrofotografie. Noile imagini, ce nu vor întârzia să apară, cu ajutorul noului setup de astrofotografie, vor fi mult mai spectaculoase şi cu un impact ştiinţific mult mai mare.

Mai multe informaţii despre acest proiect şi ce putem face cu noile echipamente, o să aflaţi sâmbătă, 13 iulie 2013, de la ora 11:00, când va avea loc inaugurarea oficială a proiectului „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad II”. Activitatea se va desfăşura la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din str. Republicii, nr. 235 (aici este şi sediul Observatorului Astronomic).

Doresc în final, să mulţumesc celor care s-au implicat şi au votat acest proiect, anul trecut în luna noiembrie. Doresc să mulţumesc Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi pentru susţinere, colegiului „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, ce este şi principalul beneficiar al acestui proiect, membrilor de la Astroclubul „Perseus” Bârlad, pentru implicare şi nu în ultimul rând, echipei Petrom, pentru seriozitatea de care a dat dovadă şi pentru faptul că susţin ideile ce aduc o schimbare în viaţa noastră.

tub si camera CCD

 IMG_6123

Echipamente achiziţionate în cadrul proiectului „Modernizarea

Observatorului Astronomic Bârlad II”

Montură ecuatorială NEQ6Pro Syntrek
Telescop (tub optic – 8″)
Roată de filtre motorizată
Camera CCD monocrom
Coma corector (corector de câmp plat)
Focuser motorizat
EQDIR controller (interfaţă de control montură PC) + cablu conectare montură PC)
Filtru H alfa
Şină pentru montarea tubului pe montură
Filtre standard LRGB
Laptop
Generator electric

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 8 iulie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: