Aspectul cerului în luna august 2013 Perseidele „ploaia de stele căzătoare”

Luna august este cunoscută de către astronomi, ca fiind luna cu cele mai multe nopţi senine din an şi este un bun prilej pentru observaţii  astronomice şi alte activităţi dedicate iubitorilor de astronomie. Condiţiile meteo şi climatul secetos specific acestei luni, creează cele mai bune condiţii pentru tabere de astronomie şi observaţii astronomice departe de luminile oraşelor.

Cerul lunii august, ne aminteşte că toamna este aproape şi vara se apropie de final. Acum constelaţiile cerului de vară, culminează imediat după terminarea crepuscului, sau chiar mai devreme spre sfârşitul lunii. Iar la miezul nopţii îşi fac apariţia pe cer, constelaţiile specifice anotimpului de toamnă şi mai tarziu, chiar a cerului de iarnă.

Tot în luna august, avem cel mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele, cu maximul de activitate în fiecare an, în jurul datei de 12 – 13 august.

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august şi momentul maxim, va fi anul acesta în noaptea de 12 spre 13 august, între orele  21:15 şi 23:45. Se pare că în acest an, curentul meteoric Perseidele, va fi vizibil de la noi din ţară în condiţii foarte bune şi majoritate astronomilor amatori, organizează diferite activităţi cu prilejul acestui fenomen astronomic. Mai multe detalii despre Perseide, găsiţi pe site-ul Organizaţiei Internaţionale de Meteori.

Perseidele au la origine trecerea la periheliu a cometei 109 P – Swift-Tuttle. Perioada orbitală a acestei comete este de 130 de ani. Ultima trecere la periheliu a cometei 109 P – Swift-Tuttle, a fost în anul 1992. Originea curenţilor meteorici este de natură cometară. Primul care a precizat legătura dintre comete şi curenţii meteorici a fost astronomul italian G. Schiaparelli, care a demonstrat prin calcul că Perseidele au aceeaşi orbită ca şi cometa Swift-Tuttle. Este posibil ca şi ciocnirile dintre asteroizi sau unele erupţii puternice de pe planetele gigante să fie surse ale curenţilor de meteori.

Afis perseide 2013

Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaie de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Cu ocazia Perseidelor, în noaptea de 12 spre 13 august 2013, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, va avea un program special de observaţii astronomice cu publicul.

Activitatea va debuta pe 12 august, la ora 20:30, cu o conferinţă despre curenţii meteorici şi de la ora 21:00 până spre dimineaţă, ora 4:00, Observatorul Astronomic va fi deschis pentru public. Preţul biletului va fi 2 lei de persoană. 

Se vor realiza observaţii astronomice prin instrumentele optice din dotare, la diferite corpuri cereşti, cum ar fi Luna, planetele Venus, Saturn, dar şi la principalele stele şi obiecte „deep sky”, vizibile pe cerul de vară. În acelaşi timp, se va difuza filme documentare de astronomie în sala astroclubului „Perseus”, din incinta observatorului astronomic.

Vă aşteptăm!

Alte fenomene astronomice în luna august, găsiţi pe AstroBârlad, la pagina calendar astronomic.

Mai multe informaţii despre Perseide, găsiţi pe AstroGalaţi şi AstroInfo.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 1 august 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: