Aspectul cerului în luna decembrie 2013

Aspectul cerului în luna decembrie este specific sfârşitului de toamnă şi începutului de iarnă astronomică. Nopţile sunt din ce în ce mai lungi, iar zilele mai scurte, Soarele se ridică puţin deasupra orizontului şi apune foarte repede.

Acum seara, la lăsarea întunericului, putem să observăm pe cer două tipuri de constelaţii, specifice celor două anotimpuri, în primă fază vedem foarte bine cerul de toamnă cu constelaţiile: Pegas, Andromeda, Peşti, Cepheu, Cassiopeia, etc. Puţin mai târziu spre sud şi sud-est, îşi fac apariţia constelaţiile cerului de iarnă: Orion, Câinele Mare cu steaua Sirius (cea mai strălucitoare stea de pe cer), iar spre est şi nord – est, găsim: Perseu, Gemenii, Auriga, Taur, etc.

Ca în fiecare an, pe data de 21 decembrie, marcăm momentul solstiţiului de iarnă. La acestă dată, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul culminaţiei (în jurul orei 12:00) – ținând cont de latitudinea medie a ţării noastre, Soarele se află la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice. (Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”).

04-iarnaPe cerul nopţilor de iarnă, pe teritoriul constelaţiei Gemenii, o să găsim cea mai mare planetă a Sistemului Solar: Jupiter. Cu ochiul liber Jupiter se observă ca o stea strălucitoare ce nu scintilează (sclipeşte). Prin telescop această planetă este cu totul deosebită, se disting detalii din atmosfera planetei şi cei patru sateliţi galileeni, descoperiţi de către Galileo Galilei în anul 1610 (Io, Europa, Callisto şi Ganymede).

Jupiter

Imaginea de mai sus a fost realizată la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, în luna februarie 2013, cu ajutorul camerei foto Canon EOS 1100D, ce a fost montată la telescopul Meade LX 200 GPS. În primă fază am realizat un film de un minut şi ulterior am prelucrat cele mai reuşite cadre, ca în final să rezulte această imagine.

În această lună, în special după data de 10, pe cerul de seară (spre orizontul vestic) este posibil să observăm cometa ISON. Nu vă faceţi mari speranţe, sunt şanse foarte mici ca această cometă să mai fie vizibilă, chiar şi prin telescoape! După trecerea la periheliu din 28 noiembrie, se pare ca nucleul cometei s-a dezintegrat sau a fost serios afectat de temperatura uriaşă a Soarelui. Cunoaştem foarte puţine lucruri despre cometele ce vin pentru prima data în interiorul Sistemului Solar.

Astronomii din întreaga lume stau cu ochii pe ISON, iar dacă aceasta va fi vizibilă, în perioada următoare, o să încercăm să realizăm noi imagini la Observatorul Astronomic din Bârlad.

Mai multe informaţii despre principalele fenomene astronomice din luna decembrie găsiţi pe pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 1 decembrie 2013, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. 3 comentarii.

 1. Buna ziua. Ma numesc Serban si indraznesc sa va deranjez cu o mica intrebare: cam de 2 sau 3 saptamani am observat undeva in zona de sud-vest a cerului, odata cu lasarea serii o stea/planeta foarte stralucitoare ( este clar observabila cand alte stele nu sunt inca vizibile cu ochiul liber). zona mea de observatie este orasul Bucuresti. Este planeta Jupiter? Sau…? Posed un binoclu clasat undeva in zona de mijloc si un telescop low-end dar cunostintele mele astronomice sunt , cum sa spun, cam limitate, spre zero existand un interes a le dezvolta.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Numai bine

  Serban

  • După cum imi explicaţi dumneavoastra, cred că este planeta Venus. Este singurul astru strălucitor, ce se poate observa în perioada aceasta în direcţia sud-vest. Venus va mai fi vizibil până pe la începutul lui ianuarie. În seara aceasta va fi şi Luna aproape (aparent) de planeta Venus. Jupiter se poate observa ceva mai târziu, după ora 19:00, spre orizontul nord – estic. Ca să înţelegeţi mai bine aspectul cerului, recomand folosirea unui simulator astronomic, de exemplu stellarium. Se poate descărca gratuit de pe site-ul stellarium. http://www.stellarium.org/en/

   • Multumesc pentru raspuns. Eram un pic intrigat de stralucirea puternica, incat ma intrebam daca nu este cumva un elicopter stationar cu un reflector indreptat catre mine. Undeva in jurul orei 19 a disparut dupa orizont, nemaifiind vizibila. Intradevar , luna este „aparanet ” in vecinatate, in partea dreapta din pozitia mea de observare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: