Aspectul cerului în luna februarie 2014

În luna februarie avem posibilitatea să observăm chiar de la începutul crepuscului de seară, constelaţiile cerul de iarnă. Este perioada din an în care constelaţiile şi obiectele „deep sky” specifice anotimpului de iarnă pot fi cel mai bine observate. Februarie este cea mai scurtă lună din an şi ultima din iarna calendaristică. În această lună, constelaţia Orion se află seara sus pe cer la culminaţie. Mai jos, în partea stângă se află strălucitoarea stea Sirius (cea mai strălucitoare stea din constelaţia Câinele Mare, dar şi cea mai strălucitoare stea de pe cer). Sirius este strălucitoare datorită faptului că emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele şi este relativ aproape de noi (8,6 ani lumină).

Bădeana

Imaginea de mai sus a fost realizată în dimineaţa zilei 7 septembrie 2013 din zona rezervaţiei Bădeana (Jud. Vaslui), cu ocazia unor observaţii astronomice în afara oraşului Bârlad, organizate de Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”. Chiar dacă este toamnă, în imagine am surprins pe cerul de dimineaţă, constelaţii specifice anotimpului de iarnă. Se observă constelaţia Orion, steaua Sirius şi Procyon. Tot aici mai putem observa constelaţia zodiacală Gemeni, unde găsim o stea foarte strălucitoare ce nu scintilează (nu sclipeşte) – planeta Jupiter. În stânga jos, găsim planeta Marte în apropiere de roiul deschis M 44 (Praesepe).

Planeta Jupiter se află şi în luna februarie tot pe teritoriul constelaţiei Gemeni şi se poate observa în condiţii foarte bune pe cerul de seară.

La stânga sus de Sirius, se află o altă stea strălucitoare, Procyon din constelaţia Câinele Mic (Canis Minor). Constelaţiile Câinele Mare şi Câinele Mic, reprezintă în mitologia greacă cei doi câini de vânătoare a lui Orion. Mai trebuie precizat faptul că steaua Betelgeuse (de culoare roşie din constelaţia Orion), împreună cu Sirius şi Procyon, formează o configuraţie numită „Triunghiul de iarnă”.

Spre nord – est, o să găsim constelaţia Ursa Major (Carul Mare). Odată cu apropierea primăverii, această constelaţie devine vizibilă în condiţii foarte bune pe cerul de seară. Spre est răsare Leul împreună cu steaua Regulus, o constelaţie ce ne aminteşte că primăvara este aproape.

Pe parcursul lunii februarie nu avem fenomene astronomice deosebite, dar ţin să amintesc de conjuncţia Lună – Venus din dimineaţa zilei de 26. Dacă aveţi cer senin între orele 6:00 – 7:00, nu ezitaţi să priviţi spre orizontul sud – estic. O să vedeţi Luna şi planeta Venus foarte aproape, iar dacă priviţi peisajul printr-un binoclu spectacolul va fi unul deosebit. Ceva asemănător ca în imaginea de mai jos.

2014-01-30 10_28_34-Greenshot

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii februarie găsiţi la secţiunea calendar astronomic.

Sursa: http://www.astro-urseanu.ro/calendar_februarie.html

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 31 ianuarie 2014, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: