Aspectul cerului în luna martie 2014

Gemeni este constelaţia lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare Castor şi Pollux sunt uşor de identificat. Constelaţia Orion şi Câinele Mare se află spre sud – vest părăsind devreme cerul de seară, semn că iarna este spre final. Pe terioriul constelaţiei Gemeni o să vedem cu ochiul liber o stea foarte strălucitoare – planeta Jupiter ce se va observa în condiţii excelente pe cerul de seară, foarte sus pe cer (aproape de zenit). În luna martie ziua este aproximativ egală cu noaptea, iar pe data de 20 va fi şi echinocţiul de primăvară. Acest moment este marcat prin poziţia Soarelui în punctul vernal (intersecţia dintre ecuatorul ceresc şi ecliptică). După data echinocţiului de primăvară, Soarele va trece din emisfera sudică în cea nordică şi din acest moment va începe primăvara astronomică.

jupiter site

Imaginea de mai sus a fost realizată la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, în seara zilei de 10 februarie 2014 şi reprezintă planeta Jupiter şi 3 din cei 4 sateliţi galileeni. Pentru prima data s-a capturat imaginea unei planete cu ajutorul setup-ului de astrofotografie din dotare. Camera CCD ATIK poate fi folosită într-o anumită măsură şi în astrofotografia planetară.

Pe parcursul lunii martie vor mai fi câteva fenomene astronomice ce trebuiesc amintite, cum ar fi conjuncţia Lună – Saturn din dimineaţa zilei din 21 şi Venus la elongaţie vestică maximă de pe 22 martie. În felul acesta planeta Venus va fi vizibilă în condiţii foarte bune pe cerul de dimineaţă. Mai multe informaţii despre principalele fenomene astronomice ale lunii martie găsiţi la secţiunea calendar astronomic.

În data de 29 martie, la ora 20:30 va fi „Ora Pământului” (Earth Hour), un eveniment organizat cu scopul conştientizării globale despre impactul negativ asupra mediului înconjurător cauzat de consumul exagerat de resurse energetice .

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour, iar în 2010 – 4.500 de oraşe din 128 de ţări. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 152 de ţări.

ora pamantului final site

Bârladul a susţinut pentru prima dată „Ora Pământului” anul trecut în 2013, la iniţiativa observatorului astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”.

Anul acesta o să facem acelaşi lucru şi în seara de 29 martie o să fim în stradă cu unul din telescoapele din dotare şi o să arătăm omenilor frumuseţea cerului înstelat fără luminile oraşului. Aici puteţi să vedeţi imaginile din 2013.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 28 februarie 2014, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: