Aspectul cerului în luna aprilie 2014

Pe cerul lunii aprilie se poate observa seara, imediat după lăsarea întunericului, constelaţiile cerului de primăvară. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Leul, Fecioara, Hidra, Boarul etc. În constelaţia Boarul găsim o stea strălucitoare ce se numeşte Arcturus şi se află la o distanţa de 36 de ani lumină de noi. Dacă prelungim o linie imaginară de la steaua Arcturus spre sud – est găsim o altă stea strălucitoare: Spica din constelaţia Fecioara. În luna aprilie încă se mai poate observa spre vest şi sud-vest, constelaţiile cerului de iarnă şi în mod special configuraţia numită „triunghiul de iarnă” formată din stelele Betelgeuse din Orion, Procyon din Câinele Mic şi Sirius din Câinele Mare.

Tot în luna aprilie se poate observa foarte bine constelaţia Ursa Mare sau Carul Mare după cum mai este cunoscută. Este o constelaţie circumpolară şi se poate observa mai bine primăvara, aflăndu-se la culminaţie chiar după terminarea crepuscului de seară. Pe teritoriul constelaţiei Carul Mare se află foarte multe obiecte „deep sky”, atât din catalogul Messier cât şi NGC, reprezentând în special galaxii. Cele mai cunoscute sunt M 81, M 82 etc. Chiar la începutul acestui an am observat o supernovă spectaculoasă în galaxia M 82, numită 2014J. Se pare că acestă supernovă mai este încă vizibilă şi în această perioadă (numai prin telescoape şi astrofotografic), cel puţin era observabilă în bune condiţii pe 20 martie.

Pe teritoriul constelaţiei Câinii de Vânătoare (o altă constelaţie a cerului de primăvară), nu departe de Carul Mare putem observa un alt obiect „deep sky” interesant! Messier 51 sau Whirlpool Galaxy. Sunt de fapt două galaxii care se unesc pritr-un „dans cosmic” spectaculos. Acest obiect se poate observa şi vizual prin telescoape cu apertură mare şi în special în afara oraşelor, acolo unde este mai puţină poluare luminoasă, dar acest obiect devine cu totul deosebit atunci când este fotografiat. Obiectele îndepărtate şi slab strălucitoare nu pot fi atât de uşor capturate într-o imagine aşa cum obişnuim să fotografiem de exemplu, un peisaj de munte. Fotografierea „deep sky” este un domeniu foarte interesant, cunoscut şi sub numele de astrofotografie şi necesită un echipament special şi foarte multe cunoştinţe de specialitate.

M51 pt site

Recent la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad am reuşit să surprindem într-o imagine frumoasă Galaxia spirală M 51 sau Whirlpool Galaxy situată la o distanţa de aproximativ 23 milioane de ani lumină. Obiectul mai mic din stânga este galaxia M 51B sau NGC 5195. Cele două galaxii sunt legate de forţa gravitaţională. Imaginea a fost realizată cu ajutorul telescopului principal şi al camerei CCD ATIK 320E. Imaginea este formată din mai multe cadre ce au fost ulterior calibrate şi prelucrate.

În luna aprilie vom observa seara spre orizontul vestic  planeta Jupiter în constelaţia Gemeni, în acelaşi timp spre est răsare planeta Marte în constelaţia Fecioara. În această lună, planeta roşie va fi vizibilă în condiţii foarte bune, chiar pe data de 8 aprilie va fi la opoziţie, moment în care planeta va fi mai aproape de Pământ ca de obicei şi de aici o serie de consecinţe: planeta va răsări la apusul soarelui şi va fi vizibilă toată noaptea, de asemenea strălucirea şi diametrul unghilar vor fi maxime.

Ceva mai târziu, îşi va face prezenţa şi planeta Saturn spre sud-est în constelaţia Balanţa. Urmează o perioadă foarte bună pentru planeta cu inele, în sensul că va deveni vizibilă din ce în ce mai devreme şi vizitatorii observatorului astronomic vor avea ocazia să observe prin telescop această planetă.

În luna aprilie se vor produce şi doua eclipse, din păcate, ambele nu vor fi vizibile din România. Pe 15 aprilie va fi o eclipsă totală de Lună vizibilă din Australia, Pacific şi America. Pe 29 aprilie va fi o eclipsă inelară de Soare vizibilă din Antarctica şi Australia. Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii aprilie sunt pe pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

Reclame

Posted on 31 martie 2014, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: