Ziua Astronomiei la Bârlad

În fiecare an în luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Astronomiei (Astronomy Day). Această manifestare a astronomilor amatori a plecat din dorinţa de ale arăta oamenilor obişnuiţi frumuseţile cerului înstelat, în felul acesta se contribuie la promovarea şi popularizarea astronomiei în rândul publicului. Ca totul să fie cât mai comod pentru majoritatea dintre noi, acest eveniment se desfăşoară într-o zi de sâmbătă, când Luna este în apropierea fazei de Primul Pătrar. În această fază, Luna este vizibilă pe cerul de seară şi relieful lunar se poate observa cel mai bine. Deci toate condiţiile ca cerul să poată oferi tuturor un moment de bucurie, frumuseţe şi de reflexie asupra faptului că trăim într-o lume atât de mică şi fragilă.

Afis saptamana internationala a astronomiei

Prima manifestare dedicată zilei astronomiei a fost în anul 1973 (California – S.U.A), când un astronom amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California) a decis că decât să invite oamenii să vină la o seară de observații astronomice într-un loc îndepărtat de oraș, mai bine ar fi ca observaţiile astronomice să le organizeze în mijlocul orașului și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop. De atunci această tradiţie s-a extins rapid, majoritatea asociaţiilor de astronomie, observatoare astronomice şi planetarii publice din lumea întreagă organizează diverse activităţi cu prilejul acestei zile. (sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”).

Anul acesta Ziua Astronomiei va fi pe 10 mai, iar Săptămâna Internaţionala a Astronomiei (Astronomy Week) va fi în perioada 5 – 11 mai. Noi la Bârlad o să desfăşurăm activităţi doar în perioada 6 – 10 mai. La acest link găsiţi imagini de la Ziua Astronomiei de anul trecut de pe 20 aprilie 2013.

În perioada 6 – 9 mai, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” va fi deschis pentru public în fiecare seară între orele 21:00 şi 23:00. Se vor desfăşura observaţii astronomice prin instrumentele optice din dotare şi filme documentare de astronomie. Costul biletului este 2 lei.

În data de 10 mai 2014 (Ziua Astronomiei), programul va fi mai diversificat. Vom începe ziua cu observaţii solare în parc (în faţa teatrului Victor Ion Popa), între orele 9:30 – 11:00. Urmează la ora 11:30 o conferinţă cu publicul, la sediul central al Muzeului din str. „Vasile Pârvan” nr. 1. Din nou seara la observaţii astronomice, de data aceasta la locul nostru obişnuit de observaţii de pe str. Republicii (în zona parcului, lângă statuia lui Mihai Eminescu), între orele 21:00 şi 22:30. Trebuie să precizăm că observaţiile astronomice se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin!

Este al patrulea an când la Bârlad organizăm activităţi cu prilejul Zilei Astronomiei şi ne bucurăm că putem să ne apropiem mai mult către oamenii obişnuiţi ce nu au avut sau nu au posibilitatea să privească cerul printr-un telescop. Mai vreau să precizez că chiar în seara de 10 mai o să fie şi un fenomen astronomic interesant! Planeta Saturn va fi la opoziţie, momentul cel mai bun pentru a observa planetă cu inele. Pentru mai multe informaţii despre principalele fenomene astronomice ale lunii mai găsiţi la secţiunea calendar astronomic de pe acest site.

Vă aşteptăm să fiţi alături de noi la Săptămâna şi Ziua Internaţională a Astronomiei!

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 1 mai 2014, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: