Aspectul cerului în luna august 2014

Luna august este luna cea mai potrivită pentru observarea cerului, şi mai ales pentru organizarea de observaţii astronomice în afara oraşului, în tabere de astronomie. Suntem în plină vară, este cald, iar condiţiile meteo sunt excelente pentru iubitorii cerului. Aspectul cerului în luna august este specific anotimpului de vară, seara la lăsarea întunericului toate constelaţiile vizibile sunt ale cerului de vară, doar cu mici excepţii, spre vest mai vedem un pic din cerul de primăvară şi spre est, nord – est, la miezul nopţii se pot observa în bune condiţii cerul de toamnă.

Trebuie să amintesc de constelaţiile cerului de vară: în special Lira, Lebăda şi Vulturul, iar cele mai strălucitoare stele din aceste constelaţii, formează „triunghiul de vară”, o configuraţie foarte cunoscută în rândul astronomilor amatori. Acesta este format din stelele: Vega, Deneb şi Altair.

Toată luna august spre sud putem să observăm două planete, ce se vor apropia aparent una de alta pe la finalul lunii. Este vorba despre Saturn şi Marte, ce sunt vizibile ca două stele ce nu sclipesc pe teritoriul constelaţiei Balanţa.

?

Prin telescop cerul de vară oferă un spectacol şi mai deosebit, mai ales în zona constelaţiei Lebăda, unde se găsesc o mulţime de obiecte „deep sky”. Unul dintre acestea, este nebuloasa Voalul sau NGC 6992 şi NGC 6995 (sunt mai multe obiecte în zona respectivă). Este o nebuloasă remanentă ce se poate observa foarte bine şi vizual prin telescoape cu apertură mare, şi departe de luminile oraşului.

Nebuloasa Voalul se estimează că s-a format acum 7000, 8000 de ani, în urma exploziei unei stele gigante (supernovă), iar obiectul actual sunt rămăşiţele acelei stele, ce se întind în spaţiu pe distanţe enorme. Distanţa de la noi până la nebuloasa Voalul este aproximativ de 1470 de ani lumină.

Nebuloasa este foarte extinsă, chiar şi prin telescoape cu focală mică nu se poate observa în întregime în câmpul vizual.

De asemenea această nebuloasă este „vânată” foarte mult de astronomii pasionaţi şi de astrofotografie. Internetul este plin cu imagini ale acestui obiect. Ca şi în cazul altor obiecte „deep sky”, nebuloasa Voalul prezintă detalii fascinante atunci când este fotografiată.

Pe la finalul lunii iunie, am reuşit şi noi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” din Bârlad, să realizăm o frumoasă imagine cu o parte din nebuloasa Voalul.

Imaginea de mai sus este compusă din mai multe cadre luate cu ajutorul camerei CCD si a telescopului principal. Pentru culoare am folosit filtrele standard de culoare RGB şi filtru H alpha pentru a scoate în evidenţă norii de hidrogen din compoziţia nebuloasei.

Luna august mai este cunoascută ca şi luna curenţilor meteorici. Cel mai popular curent meteoric este Perseidele, cu radiantul în constelaţia Perseu, şi având maximul de activitate în noaptea de 12 spre 13 august. Din păcate anul acesta maximul curentului Perseide va fi aproape invizibil din cauza prezenţei Lunii pe cer. În noaptea respectivă, Luna va fi aproape de faza de Lună Plină şi lumina acesteia va estompa majoritatea meteorilor mai slabi strălucitori. Curenţii meteorici sunt în general fenomene astronomice pretenţioase. Trebuie să se îndeplinească mai multe condiţii, printre care nu trebuie să fie Luna pe cer (faza Lunii trebuie să fie între Ultimul Pătrar şi Primul Pătrar), şi fenomenul să fie observat din locuri cu puţină poluare luminoasă.

Un alt fenomen astronomic intersant va fi în dimineaţa zilei de 18 august, când spre orizontul estic o să vedem aparent planetele Venus şi Jupiter foarte apropiate. Cele două planete vor fi într-o conjuncţie foarte apropiată de numai 0.2º. Sunt şanse ca Venus şi Jupiter să fie observabile chiar în acelaşi câmp al telescopului, mai ales dacă folosim un ocular de câmp larg.

Mai multe detalii despre fenomenele astronomice ale lunii august, găsiţi pe pagina calendar astronomic de pe acest site.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 1 august 2014, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: