Expoziţie de astrofotografie

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, va organiza o expoziţie de imagini astronomice realizate de-a lungul timpului, în special în perioada 2011 – 2014.

afis saptamana mondiala a spatiului si expo astrofo

Realizarea de imagini astronomice (astrofotografie) este un proces tehnic şi dificil de abordat. Majoritatea din cei care cunosc dotarea observatorului astronomic şi sunt în lista de facebook a paginii dedicate secţiei de astronomie (AstroBârlad), au avut ocazia să vadă o mulţime de postări cu diverse imagini, unele mai reuşite altele mai puţin. Realizarea unei imagini astronomice presupune multă muncă, pasiune şi răbdare. Astrofotografia mai presupune şi multe investiţii în echipamente speciale ce nu sunt deloc accesibile pentru orice buzunar.

Fotografierea cerului prin telescop este mai mult decât o artă, este un domeniu foarte interesant şi nou în rândul astronomilor amatori. Ochiul uman nu poate să perceapă spaţiul cosmic şi obiectele cereşti, aşa cum o face un senzor (CCD). Fiecare tip de observaţie astronomică are farmecul său, cea vizuală ne implică direct să ne uităm cu ochii noştri prin telescop şi, rămânem fascinaţi de ceea ce vedem. Astrotografia în schimb face mai mult decât un milion de cuvinte, putem să vizualizăm mult mai multe detalii, informaţie, culoare, etc. Vedem practic cu alţi ochi Universul. Percepţia noastră asupra spaţiului şi cosmosului, s-a schimbat enorm de mult de când au apărut primele telescoape şi echipamente dedicate astrofotografiei şi cercetării ştiinţifice în domeniu.

M 16_RGB_site

Recomand cititorilor să urmărească istoria telescopului spaţial Hubble. Este unul din cel mai reuşit film documentar pentru timpul său, şi ne comunică povestea celui mai popular şi cunoscut telescop spaţial lansat de către oameni în spaţiu. Când oamenii de ştiinţă au văzut primile imagini realizate de Hubble, alergau şi, băteau de la o uşă la alta a birourilor, se minunau ca nişte copii ce au primit jucării noi! A fost pentru prima dată când omenirea a văzut altfel spaţiul cosmic şi Universul! Am văzut culoare, detalii fine şi multă informaţie, ce ne-a ajutat să înţelegem mai bine tainele cerului înstelat.

În timp au apărut telescoapele terestre ce pot realiza imagini la fel, sau chiar mai bune decât Hubble, chiar şi astronomii amatori cu telescoape mici, pot realiza şi ei într-o anumită măsură imagini spectaculoase.

Observatorul astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a obţinut în ultimii ani din sponzari o dotare serioasă, ce constă în telescoape pentru public şi echipamente necesare pentru astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. Cu ajutorul acestora am reuşit să realizăm mai multe imagini cu diverse corpuri cereşti, atât din Sistemul Solar, cât şi obiecte îndepărtate de cer profund, cum sunt galaxiile, roiurile de stele, norii de gaz şi praf stelar.

Expoziţia va consta în tipărirea pe format A3 a cel puţin 50 de imagini, o mare parte din cele realizate în perioda 2011 – 2014. Vor fi trei secţiuni: anii 2011 şi 2012, anul 2013 şi 2014. Cele mai frumoase imagini sunt cele din acest an, când am reuşit să folosesc la parametri optimi setup-ul de astrofotografie, achiziţionat anul trecut prin sponzorizare din partea Petrom. Detalii suplimentare găsiţi aici. Despre dotarea Observatorului Astronomic găsiţi informaţii pe acest site, la pagina observator astronomic.

Perioada organizării expoziţiei de astrofotografie nu este întâmplătoare, activitatea se va desfăşura cu prilejul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic şi când astroclubul „Perseus” aniversează 4 ani de la înfiinţare. Iată că au trecut 4 ani de când există acest club de astronomie, principalul program educaţional pe domeniul astronomiei din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”. Majoritatea activităţilor şi a proiectelor realizate în toată această perioadă sunt în strânsă legătură cu astroclubul „Perseus”.

În data de 4 octombrie (sâmbătă), o să oferim publicului un program diversificat. La  ora 10:00 – o să organizăm observaţii solare, în faţa Teatrului „Victor Ion Popa”, la ora 12:00 o să facem o călătorie prin Univers cu Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. Activitatea se va desfăşura la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”, str. „Vasile Pârvan” nr.1. De asemenea în cadrul acestei activităţi va fi vernisată şi expoziţia temporară de astrofotografie. Tot sâmbătă, între orele 19:00 – 21:00, o să organizăm şi observaţii astronomice nocturne, pe str. Republicii, în zona parcului (lângă statuia lui Mihai Eminescu).

Trebuie să precizez că observaţiile astronomice, atât cele solare cât şi cele nocturne se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin!

Vă aşteptăm!

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 29 septembrie 2014, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: