Aspectul cerului în luna noiembrie 2014

Luna - Uranus final siteCerul lunii noiembrie este specific anotimpului de toamnă, Soarele apune mai devreme, nopţile sunt din ce în ce mai lungi, iar stele şi constelaţiile ne anunţă că anotimpul de iarnă este aproape.

Dacă privim cerul seara, după lăsarea întunericului, o să mai observăm spre vest pentru puţin timp constelaţiile cerului de vară, în mod special „triunghiul de vară” (Altair, Vega şi Deneb). Dacă privim spre sud, o să găsim foarte multe constelaţii ce au legătură cu apa, ce se văd de obicei în anotimpul de toamnă. Acestea sunt Piscis Austrinus (Peștele Austral), Aquarius (Vărsătorul), Pisces (Peștii), Cetus (Balena) și Eridanus (Râul). Cele mai strălucitoare stele din zonă sunt Fomalhaut  (Peştele Austral), Menkar (Balena) și mai sus, Hamal din Aries (Berbec).

Mai târziu vom observa din nou cum constelația Orion își face apariția, înainte de miezul nopții, înspre sud-est. Împreună cu el apar și câteva din constelațiile de iarnă, Taurus, Gemini, Canis Minor și Canis Major. Stelele strălucitoare ale acestora se disting foarte bine, Aldebaran, Procyon, Castor și Pollux fiind printre cele mai strălucitoare stele de pe întreg cerul.

Spre nord, sus pe cer, se află Cassiopeia, care se vede ca litera „M”. Sub aceasta se află Cepheus, Ursa Minor (Carul Mic) și, cea mai aproape de orizont, Draco (Dragonul). Ursa Major (Carul Mare) poate fi văzută în întregime după miezul nopții, înspre nord-est.

La zenit (deasupra capului), în jurul orei 22, se află Andromeda și Perseus. În cea din urmă se află o stea mai strălucitoare, Mirfak, aflată la aproape 600 de ani lumină depărtare. La „picioarele” lui Perseus se găseşte roiul stelar Pleiadele, M45, denumit și „Cloșca cu Pui”.

După miezul nopții la zenit se va află constelaţia Auriga sau Vizitiul cu cea mai strălucitoare stea din această constelaţie, Capella situată la numai 42 ani lumină depărtare. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Cerul lunii noiembrie este plăcut de admirat şi datorită curenţilor meteorici. Luna aceasta o să avem trei curenţi meteorici cunoscuţi: Tauride Sud şi Nord, pe 5 şi respectiv 12 noiembrie, şi pe 18 a lunii, Leonidele, vizibile spre dimineaţă.

Un fenomen astronomic interesant va fi în seara zilei de 4 noiembrie în jurul orei 19:00, când Luna va fi foarte aproape (aparent) de planeta Uranus. Vorbim de o conjuncţie apropiată dintre cei doi aştri. Conjuncţiile sunt fenomene astronomice foarte îndrăgite de către astronomii amatori şi reprezintă o apropiere aparentă a două sau mai multe corpuri cereşti. În cazul fenomenului din 4 noiembrie, planeta Uranus va fi foarte aproape de discul Lunii. De obicei planetele exterioare îndepărtate, cum sunt Uranus şi Neptun, sunt foarte greu de observat. Chiar şi vizual prin telescop este destul de dificil să observi planeta Uranus. Dar atunci când se află în preajma unui obiect cunoscut şi strălucitor avem şanse să vedem planeta.

Pe 4 noiembrie, Uranus va fi la 0,42° distanţă de discul Lunii, pe teritoriul constelaţiei Peştii. Dacă o să vă uitaţi cu un binoclu sau cu un telescop, o să vedeţi Luna şi planeta Uranus în dreapta jos, ca o stea strălucitoare de culoare uşor albastră.

Imaginea de mai sus a fost realizată la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2014, cu ajutorul telescopului principal şi al aparatului foto Canon EOS 1100D.

Ceva asemănător o să observăm şi în seara de 4 noiembrie 2014, între orele 18:00 – 20:00.

Informaţii suplimentare despre fenomenele astronomice ale lunii noiembrie găsiţi pe pagina calendar astronomic de pe acest site.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 31 octombrie 2014, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: