Aspectul cerului în luna februarie 2015

În luna februarie se poate observa în cele mai bune condiţii cerul de iarnă. Chiar dacă condiţiile meteo din această lună sunt dificile pentru observaţii astronomice, astronomii se bucură de frumuseţea cerului înstelat. Cele mai frumoase constelaţii sunt cele ale cerului de iarnă, deoarece iarna pe timpul nopţii, Pământul este orientat într-o zonă a galaxiei unde se găsesc mai multe stele strălucitoare.

În această lună, constelaţia Orion se află seara la cea mai înaltă poziţie pe cer, adică la culminaţie, fiind astfel cel mai bun moment pentru observaţii astronomice. Sub centura lui Orion se găseşte singura nebuloasă ce este vizibilă şi cu ochiul liber, chiar şi din oraş. Este vorba de M 42 sau Marea Nebuloasă din Orion, un complex de nori moleculari de hidrogen, locul unde se nasc noi stele şi planete.

Mozaic_M42_site

Imaginea de mai sus a fost realizată în noaptea de 23 spre 24 decembrie 2014, la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Este compusă dintr-un mozaic format din patru câmpuri şi fiecare dintre acesta are mai multe cadre cu expunere de 60 secunde. Pentru culoare am folosit filtre standard RGB şi H-alpha pentru a pune în evidenţă norii de hidrogen.

În această perioadă se poate observa în condiţii foarte bune şi configuraţia intitulată „triunghiul de iarnă”, formată din stelele Betelgeuse din Orion, Sirius din Câinele Mare şi Procyon din Câinele Mic. Dintre toate Sirius este cea mai strălucitoare, de fapt aceeastă stea este cea mai strălucitoare de pe cer, atât din emisfera nordică, cât şi din emisfera sudică.

Spre est se observă Leul, o constelaţie a cerului de primăvară, şi în apropiere planeta Jupiter, vizibil ca o stea strălucitoare ce nu sclipeşte. În luna februarie Jupiter se va observa în condiţii foarte bune, fiind pe cer toată noaptea. Pe 6 ale lunii va ajunge la opoziţie, momentul este potrivit pentru observarea de pe Pământ a planetei, pentru că aceasta se află la cea mai mică depărtare de noi, 650 de milioane de km.

Un fenomen astronomic interesant se va produce în seara zile de 22 februarie, când planetele Venus şi Marte vor fi într-o conjuncţie foarte apropiată (0,4º).

Alte fenomene astronomice ale lunii februarie sunt la pagina calendar astronomic de pe acest site.

Sursa: http://astro-info.rowww.astro-urseanu.ro

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 1 februarie 2015, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: