Fenomene astronomice în luna martie 2015

eclipsa logo_invitatie_siteLuna martie din acest an este un bun prilej pentru popularizarea şi promovarea astronomiei, în rândul publicului și al iubitorilor de cer nocturn. Ca în fiecare an începutul primăverii este aşteptat de către astronomi, fie datorită condiţiilor meteo ce încep timid să fie mai bune, fie datorită aspectului cerului de seară, presărat cu celebrele constelaţii ale cerului de iarnă.

Gemeni este constelaţia lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare Castor şi Pollux sunt uşor de identificat. Constelaţia Orion şi Câinele Mare se află spre sud – vest părăsind devreme cerul de seară, semn că iarna este spre final. Pe terioriul constelaţiei Racul o să vedem cu ochiul liber o stea foarte strălucitoare – planeta Jupiter, ce se va observa în condiţii excelente pe cerul de seară.

Anul acesta în martie o să avem ceva în plus…o eclipsă de Soare. Cele mai spectaculoase fenomene astronomice, eclipsele de Soare reprezintă din cele mai vechi timpuri un bun prilej pentru astronomi şi oamenii de ştiinţă să cunoască în profunzime misterele spaţiului cosmic.

Cu toate că în secolul nostru, majoritatea întrebărilor legate de acest fenomen astronomic au răspuns, evenimentul este aşteptat cu nerăbdare şi se fac pregătiri din timp ca totul să fie perfect în ziua eclipsei.

Eclipsa de Soare din 20 martie va fi o eclipsă totală, vizibilă din nordul oceanului Atlantic. Din România eclipsa va fi vizibilă ca o eclipsă parţială cu magnitudinea 0.50, cu maximul în jurul orei 11:46. Activitatea ce se va organiza la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad o să fie detaliată într-un nou articol, comunicat de presă şi informaţii pe facebook după data de 15 martie.

esoare-20150320

Alte fenomene astronomice

Pe 21 martie va fi echinocţiul de primăvară. În acest moment ziua va fi egală cu noaptea şi după această dată, ziua va continua să crească până la solstiţiul de vară de pe 21 iunie. Echinocţiul de primăvară este marcat prin poziţia Soarelui în punctul vernal (intersecţia dintre ecuatorul ceresc şi ecliptică). După data echinocţiului de primăvară, Soarele va trece din emisfera sudică în cea nordică şi din acest moment va începe primăvara astronomică.

În data de 28 martie (sâmbătă), ora 20:30 va fi „Ora Pământului” (Earth Hour), un eveniment creat de oameni pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că resursele planetei sunt din ce în ce mai puţine şi activitatea umană a modificat foarte mult aspectul planetei noastre. De aici o serie de consecinţe: încălzirea climei, schimbări climatice, poluare etc.

Pe 29 martie, o să trecem la ora de vară. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.  UT (Universal Time) + 3 ore.

Alte fenomene astronomice găsiți la paginia calendar astronomic din această lună.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 28 februarie 2015, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: