Eclipsa parţială de Soare din 20 martie 2015

Afis eclipsa partiala din 20 martie 2015

Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul oceanului Atlantic, iar fazele parţiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei.

Din România se va observa ca o eclipsă parţială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est şi 55% în nord-vest.

La Bârlad eclipsa parţială de Soare are următoarele momente:

Începutul eclipsei parţiale – 10:52:18

Faza maximă – 12:00:05

Sfârşitul eclipsei parţiale – 13:08:37

Magnitudinea eclipsei: 0.55. Acoperirea discului solar la maximul eclipsei este de 45,65%.

 Aceste momente pot fi uşor stabilite pentru fiecare localitate, cu condiţia ca pentru România să adăugaţi două ore la timpul universal. Harta interactivă a eclipsei totale de Soare.

 SE2015Mar20T-Bucuresti-aniAnimaţia din stânga prezintă modul de desfăşurare al eclipsei de Soare din 20 martie 2015, aşa cum va putea fi ea văzută din Bucureşti. Eclipsa variază aproximativ la fel în întreaga ţară (diferenţele sunt neglijabile la scara animaţiei).

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza o amplă activitate cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din 20 martie.

Programul va începe cu o conferinţă publică la ora 10:00, unde se va prezenta modul de formare a eclipselor de Soare şi informaţii suplimentare despre eclipsa din 20 martie. După ora 10:30, o să ieşim pe terasa de observaţii astronomice unde o să folosim aproape toate instrumentele din dotare, pentru observarea acestui fenomen astronomic. În acelaşi timp telescopul principal va transmite imagini live pe plasma tv din incinta observatorului astronomic şi pe Internet (o să fie un anunţ în ziua respectivă pe prima pagină a site-ului AstroBârlad). De asemenea o să încercăm să proiectăm Soarele pe un ecran solar, o modalitate foarte eficientă şi sigură pentru observarea eclipsei de Soare.

Pentru observarea eclipsei parţiale de Soare, este percepută o taxă de 2 lei de persoană. Vă aşteptăm!

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 şi eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027. Următoarea eclipsă vizibilă din România, după eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parţială care se va produce pe 21 iunie 2020.

Sursa acestor informaţii şi alte detalii pe site-ul AstroInfo.

Atenţie! Nu încercaţi să observaţi eclipsa cu ochiul liber. Dacă priviţi Soarele cu ochii neprotejaţi chiar şi pentru câteva secunde, puteţi să suferiţi leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

 

 

Reclame

Posted on 13 martie 2015, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: