O descoperire istorică realizată la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad se numără printre cele mai dotate observatoare astronomice din țară, și este locul unde în ultimul timp s-au făcut multe realizări, atât din punct de vedere al activităților cu publicul, cât și în domeniul astrofotografiei și al cercetării științifice, de exemplu: obținerea codului MPC în anul 2013.

De atunci şi până în prezent ne-am perfecţionat, şi din toamna anului 2014 am început să căutăm supernove în galaxiile mari şi uşor accesibile pentru telescopul nostru. Rezultatele nu au întârziat să apară. La începutul lunii februarie am reuşit să facem o descoperire istorică atât pentru Bârlad, cât şi pentru astronomia românească.

În data de 10 februarie 2015, am raportat o posibilă descoperire a unei supernove cu magnitudinea 16.5 într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare:

http://www.cbat.eps.harvard.edu/unconf/followups/J14021678+5426205.html

LRN_M 101_site

Imaginea de mai sus a fost realizată în două perioade diferite, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. În noaptea de 10 spre 11 februarie 2015, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a observat apariţia unui nou obiect pe unul din braţele galaxiei M 101 (este marcat în partea de jos a imaginii).

Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, și o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă. Au apărut mai multe publicații pe forumurile internaționale de astronomie, cel mai bun exemplu este revista italiană de astronomie COELUM http://www.coelum.com/news/unaltra-supernova-in-m101-no-ma-controllate-i-vostri-archivi.

De asemenea, descoperirea este postată pe un site dedicat supernovelor strălucitoare: www.rochesterastronomy.org. Pentru informații detaliate puteţi accesa: year 2015 sau Sorted by Name.

Tocmai pe 11 martie 2015, a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiect este de fapt o novă roșie luminoasă (luminos red nova / LRN) http://www.astronomerstelegram.org/?read=7206

Noile informaţii ce confirmă natura acestui obiect au fost achiziţionate în urma mai multor observaţii astronomice ştiinţifice, cu ajutorul mai multor observatoare astronomice din Rusia, printre care şi telescopul SAO de 6 metri BTA, cu camera spectrală SCORPIO din Munţii Caucaz. În urma acestor cercetări ştiinţifice s-a ajuns la concluzia, că posibila supernovă descoperită pe 10 februarie 2015 este un obiect foarte rar.

Până în prezent s-au descoperit foarte puţine astfel de obiecte:

M31 RV din galaxia Andromeda, descoperit în anul 1988 – posibilă novă roşie luminoasă;

V4332 Sgr din galaxia noastră, descoperit în anul 1994;

V838 Mon din galaxia noastră, descoperit în anul 2002 – cel mai studiat dintre toate;

M85 OT2006-1 din galaxia M85, descoperit în anul 2006 – prima novă roşie confirmată (23 mai 2007 –  nova roşie luminoasă a fost anunţată ca fiind un nou tip de novă. Se crede că s-a format la unirea a două stele din secvenţa principală);

V1309 Scorpii din galaxia noastră, descoperit în anul 2008.

Datorită numărului mic de astfel de obiecte descoperite până în prezent, novele roşii nu sunt încă înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roșie distinctă. Nova roșie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafața unor stele pitice albe. Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_red_nova.

LRN_Descovery image_site

Pentru mine şi echipa de la Observatorului Astronomic este un moment unic şi cu siguranţă va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu.

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a devenit primul observator astronomic din România ce a descoperit o novă roşie luminoasă în altă galaxie.

Cu această ocazie vreau să aduc mulţumiri colaboratorilor care m-au ajutat de-a lungul timpului, şi în mod special persoanelor: Adrian Ciuciu, Mirela Petrea, Claudiu Criangă, membri în Astroclubul „Perseus” Bârlad, şi colegilor de la Observatorul Astronomic din Galaţi, în special domnului Ovidiu Tercu. De asemenea doresc să mulţumesc şi domnului director al Muzeului „Vasile Pârvan”: Mircea Mamalaucă, pentru încrederea şi susţinerea acordată.

Doresc să mulţumesc colaboratorului Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului „Călin Popovici” Galaţi, pentru ajutorul acordat de-a lungul timpului, pe partea tehnică şi de cercetare ştiinţifică.

Doresc să mulţumesc şi echipei Petrom, datorită sponsorizărilor acordate în anii 2012 şi 2013, unde observatorul astronomic a primit o dotare serioasă ce a contribuit la rezultatele din ultimul timp, atât din punct de vedere al promovării şi popularizării astronomiei în rândul publicului, cât şi din punct de vedere al cercetării ştiinţifice din domeniu.

Nu în ultimul rând, doresc să le mulţumesc colaboratorilor care m-au ajutat în mod direct să descopăr nova roşie luminoasă: Stu Parker din Noua Zeelandă  şi Doug Rich din S.U.A

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru fondator al Astroclubului „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 24 martie 2015, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. 15 comentarii.

 1. Felicitari pentru aceasta descoperire! La cat mai multe astfel de reusite, si cat mai mult timp dedicat acestei pasiuni!

 2. Magda Stavinschi

  Este intr-adevar rodul pasiunii pentru astronomie si a sperantei ca fiecare noapte senina poate aduce dezlegarea unei alte taine a cerului.

  Ii felicit din toata inima pe astronomii de la Barlad si in mod deosebit pe Ciprian Vintdevara!

  Sper ca aceasta performanta sa stimuleze si alti astronomi din Romania si mai ales sa dea certitudinea autoritatilor locale ca nici o investitie in acest domeniu nu este inutila,

  Magda Stavinschi

 3. Danut Ionescu

  Felcitari Ciprian si tuturor colaboratorilor si sponsorilor. Si ma bucur ca ai avut si un ‘Kiwi’, pe Stu Parker care a confirmat descoperirea ta. Ce pot spune mai mult?
  Sper ca am acceptul tau sa duc vestea mai departe. Te rog sa imi confirmi. Multumesc!
  Mult suces pe mai departe spre alte nove si supernove

  Danut Ionescu, Auckland, New Zealand

  • AstroBârlad

   Va multumesc frumos pentru aprecieri! Sigur ca aveti acceptul meu sa promovati aceasta descoperire.
   Ciprian Vintdevara.

 4. Bravo, Ciprian! Ma bucur pentru tine. Felicitari intregului colectiv. Tot inainte, cu telescoapele atintite spre cer!

 5. Felicitari! La mai multe decoperiri!

 6. Reblogged this on Vorbind Despre and commented:
  O realizare remarcabilă a astronomiei românești.

 7. ..doresc sa publica Astronomia Barlad si pe Google+ ,,, Va multumesc.

 8. Sunteti minunati ,,,,, va multumesc,,,,,,Paste fericit !!!

 1. Pingback: un astronom bârlădean a descoperit o novă roșie

 2. Pingback: O nova rosie luminoasa, cea mai mare descoperire astronomica facuta in Romania, la Observatorul Barlad - Ziarul Profit

 3. Pingback: Descoperire istorică realizată în premieră naţională la Observatorul Astronomic din Bârlad | Informatorul Moldovei

 4. Pingback: Descoperire istorică realizată în România! Ştirea pe care toate televiziunile au ignorat-o | Lupul Dacic

 5. Pingback: O stea nouă la Bârlad | Șonka Adrian - pagina de astronomie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: