Aspectul cerului în luna iulie 2015

Luna_venus_jupiter_2

Aspectul cerului în această lună este predominat de constelaţiile cerului de vară, ce sunt vizibile în condiţii foarte bune seara, imediat după ce se lasă întunericul. Iulie este luna când seara, înspre orizontul sudic se observă steaua Antares din constelația Scorpius (Scorpionul). Culoarea roșie a stelei i-a inspirat pe astronomii antici să ii dea numele de „rivalul lui Ares (Marte)” adică „Antares”. Steaua nu se ridică mult deasupra orizontului dar se remarcă ușor. Scorpius are forma literei „S” și se continuă înspre est cu Sagittarius (Săgetătorul) și înspre vest cu Libra (Balanţa). În apropiere de constelaţia Scorpionul, pe teritoriul constelaţiei Balanţa se găseşte planeta Saturn, ce se poate observa în condiţii foarte bune în luna iulie. Înspre sud-vest se află steaua Spica din Virgo (Fecioara). Deasupra lui Spica se afla Arcturus din Bootes (Boarul), iar la vest de aceasta găsim o constelație compusă din stele slabe ca strălucire, Coma Berenices (Părul Berenicei). Acolo se află mii de galaxii situate la 60 de milioane de ani lumină depărtare de Soare. Tot în Coma Berenices întalnim un roi stelar observabil prin binocluri. Conține aproximativ 20 de stele și se află la sud de steaua gamma din constelație. Și mai înspre vest întâlnim constelaţia Leo, a cărei „coadă” rămâne deasupra orizontului până la miezul nopții. Înspre nord-vest se află Ursa Major, cunoscută la noi după numele de „Carul Mare”. Carul este compus din șapte stele, aflate toate sus pe cer, în spațiul dintre orizont și zenit. Înspre nord găsim „Ursa Mică” și steaua Polară care indică nordul ceresc. Între cele două constelații se află coada „Dragonului” (constelația Draco). Aceasta șerpuiește printre stele, ajungând undeva deasupra stelei Vega din constelația Lyra. Vega se apropie apropie din ce în ce mai mult de zenit. Este însoțită de stelele Deneb (la nord-est, stânga-jos) și de Altair (la sud-est, dreapta-jos). Împreună formează „triunghiul de vară”. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Un fenomen astronomic interesant se va produce la începutul lunii iulie: conjuncţia Venus – Jupiter. Cele două planete vor fi aparent aproape una de alta. Noi astronomii numim acest fenomen conjuncţie. Genul acesta de evenimente astronomice nu au nici o importanţă ştiinţifică, în schimb momentul este un bun prilej pentru promovarea şi popularizarea astronomiei. Maximul conjuncţiei va fi pe 1 iulie, ora 5:14 când distanţa aparentă dintre Jupiter şi Venus va fi de 0.3 grade.

Venus_jupiter_site_3

Imaginea de mai sus a fost realizată în seara zilei de 29 iunie 2015, la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Am surprins la nivelul orizontului planetele Jupiter şi Venus. Pentru a realiza această imagine am folosit refractorul de pe telescopul principal şi aparatul foto Canon EOS 1100D.

Mai multe informaţii despre principalele fenomene astronomice ale lunii iulie găsiţi pe pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 30 iunie 2015, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: