Expoziţie de instrumente optice folosite în astronomie

Cu prilejul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic ce are loc în fiecare an în perioada 4 – 10 octombrie, dar şi cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate a Astroclubului „Perseus”, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza în data de 10 octombrie 2015, o conferinţă publică şi o expoziţie de instrumente optice folosite în astronomie.

Afis saptamana mondiala_10 oct 2015

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei, şi a contribuţiilor acestora la înbunătăţirea condiţiei umane. Adunarea Generală a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an între 4 – 10 octombrie, sărbătorind astfel lansarea pe 4 octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic, şi semnarea, la 10 octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti. Mai multe informaţii despre Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, găsiţi pe site-ul oficial World Space week.

Anul acesta o să venim în întâmpinarea publicului interesat de astronomie cu o expoziţie inedită, în premieră pentru Muzeul „Vasile Pârvan” şi sigur pentru oraşul Bârlad: o expoziţie de instrumente optice folosite în astronomie.

Când vorbim despre instrumente optice folosite în astronomie, ne referim în special la telescoape şi lunete, ustensile indispensabile oricărui pasionat de frumuseţile cerului nocturn.

Ideea organizării unei astfel de expoziţii a plecat de la faptul că observatorul astronomic a obţinut în ultimii ani o dotare serioasă, unde găsim o gamă largă de instrumente, atât pentru observaţii vizuale cu publicul, cât şi echipamente de astrofotografie şi cercetare ştiinţifică.

Conferinţa şi verinisajul expoziţiei va fi organizat sâmbătă, 10 octombrie 2015, ora 11:30 la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”. Tot la această activitate o să vorbim şi despre aniversarea a cinci ani de activitate a Astroclubului „Perseus”, cel mai important program educaţional pe domeniul astronomiei din cadrul instituţiei noastre.

O să îl avem ca invitat special pe Ovidiu Tercu, muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Rasvan Angheluţă” Galaţi. De asemenea coordonatorul Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi.

Doresc să mai precizez că în ziua conferinţei din 10 octombrie, o să organizăm şi observaţii solare, cu un instrument special pentru Soare: Coronado P.S.T. O să ne întâlnim mai devreme de începerea activităţii, la ora 10:00, pe platoul din faţa teatrului „Victor Ion Popa”.

Intrarea va fi liberă! Vă aşteptăm cu drag!

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 5 octombrie 2015, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: