Aspectul cerului în luna mai 2016

Apus de Soare_15.04.2016

Imaginea de mai sus a fost realizată în seara zilei de 15 aprilie 2016, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Se poate observa pe discul Soarelui şi o pată solară de mari dimensiuni ce a fost vizibilă la începutul lunii aprilie.

Cerul nopților de mai este dominat de steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru însemnând că este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. Comparați culoarea lui Arcturus cu cea a stelei Spica din Virgo. Veți vedea diferența dintre o stea gălbuie și una albă. Înspre sud, nu foarte departe de orizont, se află o parte din Virgo dar și constelația Libra. Aproape de miezul nopții răsare Antares, o stea roșie-portocalie din constelația Scorpius. Numele de „Antares” vine de la „rivalul lui Ares” adică Marte, culoarea roșie a stelei fiind asemănătoare cu cea a planetei Marte. Deasupra constelației Scorpius îl întâlnim pe Ophiucus, „omul cu șarpele”. Este o constelație mare, cu puține stele strălucitoare, dar cu un număr mare de roiuri globulare. Hercules se află înspre est, sus pe cer la miezul nopții. La est de Hercules se află strălucitoarea stea Vega. Este cu puțin mai slabă ca strălucire decât Arcturus și face parte din constelația Lira. Stelele aflate la est și sud de Vega, nu foarte departe de aceasta, constituie instrumentul muzical lira. Mai sus de Vega întâlnim pe Draco, Dragonul. Capul său este un patrulater aflat chiar la nord de Lira, corpul șerpuind printre Hercules, Ursa Minor și Ursa Major. La sfârșitul scurtelor nopți de mai, Hercules se va află înspre sud, la meridian, iar triunghiul de vară (format din stelele Vega, Deneb și Altair) va domina cerul de sud-est. Antares se va afla înspre sud iar constelația Sagittarius răsare înspre est. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din data de 9 mai 2016.

Un fenomen astronomic deosebit se va putea observa şi din ţara noastră. Planeta Mercur va tranzita discul Soarelui în după amiază zilei de 9 mai 2016. Planeta va fi vizibilă ca un punct negru mic în dreptul Soarelui. Fenomenul nu va fi vizibil cu ochiul liber, ci doar printr-un instrument optic (binoclu, lunetă, telescop), dotat cu filtru special pentru observaţii solare montat la obiectivul instrumentului.

tranzit-altaz

Atenţie! Nu încercaţi să observaţi Soarele printr-un instrument fără filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Dacă priviţi Soarele cu ochii neprotejaţi chiar şi pentru câteva secunde, puteţi să suferiţi leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!

Observatorul Astronomic şi Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, va organiza o activitate special dedicată acestui fenomen astronomic deosebit. Acţiunea se va desfăşura între orele 13:00 – 20:00. O să revenim în curând cu noi informaţii pe pagina noastră de facebook, dar şi cu un comunicat de presă.

Alte fenomene astronomice: Pe data de 5 o să fie maximul curentului de meteori Eta Aquaride şi pe 22 ale lunii, planeta Marte va fi la opoziţie, momentul când planeta se va putea observa cel mai bine.

Trebuie să mai precizez în perioada 10 – 13 mai, va fi Săptămâna Internaţională a Astronomiei la Bârlad, iar pe 14 mai va fi Ziua Internaţională a Astronomiei. De asemenea o să revenim cu noi informaţii şi despre aceste activităţi.

Detalii despre fenomenele astronomice ale lunii mai găsiţi şi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 30 aprilie 2016, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: