Aspectul cerului în luna iulie 2016

Luna iulie este foarte plăcută pentru observaţii astronomice şi mai ales pentru deplasări în câmp în afara oraşului, acolo unde este mai puţină poluare luminoasă, iar cerul îşi arată adevarata frumuseţe. Condiţiile meteo sunt potrivite pentru iubitorii cerului nocturn, aşă că va trebui să profităm din plin de această ocazie.

Aspectul cerului în această lună este predominat de constelaţiile cerului de vară, ce sunt vizibile în condiţii foarte bune seara, imediat după ce se lasă întunericul. Trebuie să amintesc de configuraţia intitulată „triunghiul de vară”, formată de stelele Vega din constelaţia Lira, Deneb din Lebăda şi Altair din Vulturul. Cerul de vară mai este cunoscut şi datorită frumoaselor obiecte „deep sky” ce pot fi admirate în nopţile calde şi plăcute de vară.

13528316_580107785497283_8929915748731205262_oAspectul cerului din zona Rezervaţiei Naturale Bădeana, judeţul  Vaslui (15 km sud de Bârlad). Imaginea a fost realizată în tabăra de astronomie „Să cunoaşteam cerul!”, ediţia a II-a, din perioada 15 – 19 iulie 2015.

În perioada aceasta, pe cer se pot observa trei planete. Jupiter este vizibil ca un astru strălucitor, seara la lăsarea întunericului spre orizontul vestic, iar spre sud, Marte şi Saturn. Chiar dacă planeta Saturn cu ochiul liber este vizibilă ca o stea nu foarte strălucitoare, privită prin telescop este o „bijuterie” ce încântă ochii privitorului.

Saturn_sitePlaneta Saturn. Imagine realizată în noaptea de 30 spre 31 mai 2016, din zona Rezervaţiei Naturale Bădeana, judeţul Vaslui.

Detalii despre fenomenele astronomice ale lunii iulie găsiţi şi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 1 iulie 2016, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: