Premiul Fundaţiei „Horia Hulubei” pe anul 2015

Premiul Fundaţiei „Horia Hulubei” pe anul 2015 a fost acordat domnului Ciprian Vîntdevară, coordonatorul secţiei de astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Motivele pentru care Consiliul Director al Fundaţiei „Horia Hulubei” a urmat această opţiune sunt prezentate într-un LAUDATIO, publicat mai jos.

Premiul Fundaţiei „Horia Hulubei” pe anul 2015

Fundaţia „Horia Hulubei” acordă premiul său pe anul 2015 d-lui Ciprian Vîntdevară, pentru descoperirea novei roşii luminoase din galaxia Messier 101 şi pentru activitatea depusă în cadrul astroclubului “Perseus” al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Steaua descoperită de d-l Vîntdevară este un obiect cosmic extrem de rar, ale cărei proprietăţi sunt acum studiate de colective de elită din mai multe centre importante de observaţii astronomice şi astrofizice. Avem de a face, incontestabil, cu cea mai valoroasă descoperire a astronomiei observaţionale româneşti.

dsc_5958

Ciprian Vîntdevară cu diploma premiului; în plan secund, Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

În cazul acestei descoperiri, trebuie elogiată nu numai valoarea sa ştiinţifică intrinsecă, ci şi performanţa realizării sale cu un echipament extrem de modest, comparativ cu echipamentele observatoarelor care au identificat celelalte câteva stele similare, cunoscute până în prezent.

Se afirmă uneori că descoperirile sunt rodul întâmplării. Desigur ca în orice descoperire există un element de noroc, dar acesta nu poate fi pus în valoare decât de cei care, prin hărnicia, erudiţia şi perseverenţa lor au ajuns la frontierele cunoaşterii. Steaua descoperită de Ciprian Vîntdevară există deja înregistrată în arhivele câtorva mari observatoare, dar nimeni nu a avut intuiţia de a o studia.

diasporadeierisideaziinstiintaromaneasca_92677

Horia Hulubei, părintele şcolii de fizică modernă din România

Este o mare şansă pentru publicul interesat de ştiinţă din Bârlad, în special pentru elevi şi tineri, să poată beneficia de munca plină de abnegaţie depusă de Ciprian Vîntdevară prin Astroclubul „Perseus”. Succesul său nu putea fi înregistrat fără sprijinul conducerii competente şi eficiente a Muzeului „Vasile Pârvan,” către care se îndreaptă de asemenea preţuirea noastră.

Diploma premiului a fost transmisă d-lui Ciprian Vîntdevară de d-l Victor Bârsan, vicepreşedintele Fundaţiei „Horia Hulubei”, în cadrul vernisajului expoziţiei dedicate zborurilor stratosferice, vernisată pe 8 octombrie la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, cu prilejul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic.

Fundaţia „Horia Hulubei” îl felicită pe d-l Ciprian Vîntdevară pentru succesele obţinute şi işi exprimă speranţa că ele vor continua şi în anii viitori.

CONSILIUL DIRECTOR AL FUNDAŢIEI „HORIA HULUBEI”

BUCUREŞTI, 1 IUNIE 2016

Reclame

Posted on 9 noiembrie 2016, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: