Aspectul cerului în luna februarie 2017

În luna februarie avem posibilitatea să observăm chiar de la începutul crepuscului de seară, constelaţiile cerului de iarnă. Este perioada din an în care constelaţiile şi obiectele „deep sky” specifice anotimpului rece pot fi cel mai bine observate. Februarie este cea mai scurtă lună din an şi ultima din iarna calendaristică. În această lună, constelaţia Orion se află seara sus pe cer la culminaţie. Mai jos, spre sud – est se află strălucitoarea stea Sirius. Aceasta este strălucitoare datorită faptului că emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele şi este relativ aproape de noi (8,6 ani lumină).

baraj

De la latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiată stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un cățel care stă pe labele din spate și poartă la zgardă steaua Sirius. La stânga sus de Sirius se află o altă stea strălucitoare: Procyon, din constelația Canis Minor (Câinele Mic). Aceste două constelații reprezintă pe cei doi câini de vânătoare ai lui Orion. Comparați steaua Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, și veți vedea că au culori diferite. Betelgeuse este portocalie, Procyon alb-gălbuie, iar Sirius albăstruie. Spre nord-est întâlnim constelația Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seară. Ceea ce vedem ușor pe cer este de fapt o parte din constelație, șapte stele care poartă numele de „Carul Mare”, care în această perioadă stă cu oiștea în jos. Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus, o constelaţie a cerului de primăvară. Tot în zonă se găseşte şi constelaţia Hydra. Cea mai strălucitoare stea se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singuratică”. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

site

Constelaţia Orion. Imaginea a fost realizată în zona Rezervaţiei Naturale Bădeana la circa 15 km sud de Bârlad.

La începutul lunii februarie, Luna se află aparent aproape de două planete ce se pot observa după lăsarea serii spre sud-vest. Planeta Marte se vede ca o stea palidă portocalie, în schimb Venus apare  ca un astru foarte strălucitor. Acesta mai poartă denumirea populară de „Luceafăr”.

2017-01-31-10_49_54-greenshot

Animaţia de mai sus a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium, şi prezintă aspectul cerului din seara de 1 februarie 2017, ora 18:49. Dacă o să priviţi cerul spre sud-vest o să vedeţi Luna şi planeta Venus. Dacă o să fiţi atenţi o să observaţi şi planeta Marte aflătă între Lună şi Venus (o stea mai puţin strălucitioare de culoare portocalie).

Luna aceasta să avem două eclipse: una de Lună pe 11 februarie, este de fapt o eclipsă prin penumbră, fenomen vizibil din ţara noastră (în jurul orei 2:33 este faza maximă). Însă, trebuie precizat că eclipsele de Lună prin penumbră nu sunt fenomene astronomice spectaculoase, şi nu se pot compara nici pe departe cu eclipsele totale sau chiar parţiale de Lună. Cei interesaţi pot încerca să observe fenomenul. La faza maximă Luna va fi puţin mai întunecată în partea de sus. Un binoclu vă poate fi de ajutor.

Cealaltă eclipsă va fi inelară de Soare şi se va petrece pe 26 februarie. Din păcate fenomenul nu va fi vizibil din ţara noastră. Dacă totuşi vreţi sa vedeţi eclipsa trebuie sa faceţi un drum în America de Sud, sau Vestul Africii. Dacă o să vă aflaţi pe banda de inelaritate, la faza maximă, Luna va ocupa zona centrală a discului solar şi acesta va arăta ca un „inel”, de aici şi denumirea de eclipsă inelară.

Mai multe detalii despre acest fenomen aici: https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEplot/SEplot2001/SE2017Feb26A.GIF

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii februarie le găsiţi la pagina Calendar Astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 31 ianuarie 2017, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: