Aspectul cerului în luna aprilie 2017

Pe cerul lunii aprilie se poate observa seara, imediat după lăsarea întunericului, constelaţiile cerului de primăvară. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Leul, Fecioara, Hidra, Boarul etc. În constelaţia Boarul găsim o stea strălucitoare ce se numeşte Arcturus, şi se află la o distanţa de 36 de ani lumină de noi. Dacă prelungim o linie imaginară de la steaua Arcturus spre sud – est găsim o altă stea strălucitoare: Spica din constelaţia Fecioara. În luna aprilie încă se mai poate observa spre vest şi sud-vest, constelaţiile cerului de iarnă, şi în mod special configuraţia numită „Triunghiul de iarnă”, formată din stelele Betelgeuse din Orion, Procyon din Câinele Mic şi Sirius din Câinele Mare.

Tot în luna aprilie se poate observa foarte bine constelaţia Ursa Mare sau Carul Mare după cum mai este cunoscută sub denumirea populară. Este o constelaţie circumpolară şi se poate observa mai bine primăvara, aflăndu-se la culminaţie chiar după terminarea crepuscului de seară. Pe teritoriul constelaţiei Carul Mare se află foarte multe obiecte „deep sky”, atât din catalogul Messier, cât şi NGC, reprezentând în special galaxii. Cele mai cunoscute sunt: M 81, M 82, M 108, M 97 etc.

M97

Imaginea de mai sus a fost realizată în noaptea de 28 spre 29 martie 2017 din zona comunei Griviţa, Judeţul Vaslui (la circa 10 km sud de Bârlad). Aceasta surprinde două obiecte „deep sky” de pe teritoriul constelaţiei Carul Mare: M 97 – Owl Nebula (Nebuloasa „Bufniţa”), o nebuloasă planetară şi galaxia M 108. Pentru realizarea acestei imagini am folosit un aparat foto DSRL, refractorul Equinox (66/400 mm) şi montura EQ3.

În luna aprilie vom observa seara spre orizontul estic planeta Jupiter, ce se află în această perioadă în dreptul constelaţiei Virgo (Fecioara). Pe 8 aprilie Jupiter va ajunge la opoziţie, moment când planeta va fi pe cer toată noaptea. La opoziţie Jupiter va avea diametrul unghilar maxim, de asemenea şi strălucirea va fi maximă. Aşa că profitaţi de ocazie şi observaţi prin telescop cea mai mare planetă din Sistemul Solar!

Ceva mai târziu, după miezul nopţii îşi va face prezenţa pe cer planeta Saturn (spre sud-est), în dreptul constelaţiei Sagittarius (Săgetătorul). La începutul lunii va răsare în jurul orei 2:00, iar la final lunii aprilie Saturn poate fi observat după ora 0:30.

În seara zile de 28 aprilie va fi un fenomen astronomic interesant: Luna va oculta cea mai strălucitoare stea din constelaţia Taur: Aldebaran.

2017-04-01 09_05_22-Greenshot

Animaţia de mai sus a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium, şi redă momentul ocultaţiei Lună – Aldebaran din data de 28 aprilie 2017

Fenomenul poate fi observat şi cu ochiul liber, dar va recomand cel puţin un binoclu. Ocultaţia va începe în jurul orei 21:28, şi se va finaliza la ora 22:13. Sursa: Stellarium (pentru localitatea Bârlad).

Luna şi steaua Aldebaran vor fi destul de jos faţă de orizont, aşa că dacă vreţi să observaţi fenomenul trebuie să alegeţi un loc unde orizontul vestic este cât mai liber posibil.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii aprilie găsiţi la pagina Calendar Astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 1 aprilie 2017, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: