Aspectul cerului în luna iulie 2017

iulie site_2

Triughiul de vară şi conjuncţia Lună – Saturn din seara zilei de 6 iulie 2017, ora 22:30. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium

Luna iulie este cunoscută pentru iubitorii cerului nocturn ca perioada propice pentru organizarea de tabere de astronomie în afara oraşului, acolo unde este mai puţină poluare luminoasă, iar cerul îşi arată adevarata frumuseţe. Condiţiile meteo sunt prielnice pentru organizarea unor astfel de activităţi, aşă că va trebui să profităm din plin de această ocazie.

Aspectul cerului în această lună este predominat de constelaţiile cerului de vară, ce sunt vizibile în condiţii foarte bune seara, imediat după ce se lasă întunericul. Trebuie să amintesc de configuraţia intitulată „Triunghiul de vară”, formată de stelele Vega din constelaţia Lira, Deneb din Lebăda şi Altair din Vulturul. Cerul anotimpului de vară mai este cunoscut şi datorită frumoaselor obiecte „deep sky”, dar şi pentru faptul că în această perioadă se poate observa cel ma bine Calea Lactee, ca o bandă strălucitoare pe cerul nopţii. Din oraş, cerul este mai dificil de observat din cauza polurii luminoase, în schimb astronomii amatori organizează în mod frecvent activităţi ce implică observarea cerului din zone izolate, fără becuri sau alte surse de lumină artificială.

iulie_1

Luna şi planeta Jupiter din seara zilei de 1 iulie 2017, ora 21:53. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium

În luna iulie, seara pe cer se pot observa cel puţin două planete, cele mai strălucitoare sunt Jupiter (se află spre orizontul sud-vestic şi apune la miezul nopţii la începutul lunii, şi ora 23 la finalul lui iulie). Pe cerul de seară, dar spre sud este vizibilă în bune condiţii şi planeta Saturn, aceasta fiind foarte îndrăgită de astronomi, dar şi de publicul larg când este observată prin telescop.

iulie_2

Poziţia pe cer a planetelor Saturn şi Jupiter în seara zilei de 22 iulie 2017, ora 22:00. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium

Planeta Saturn la începutul lunii îşi face apariţia pe cer, undeva după ora 21:30….22:00 (când se întunecă), spre sud-est. Aceasta apune după ora 4 dimineaţa. La finalul lunii este vizibilă seara spre sud şi apune după ora 1:30.

Cele mai importante fenomene astronomice ale lunii iulie sunt: Conjuncţia Lună – planeta Jupiter din seara zilei de 28 iulie, şi maximul curentului de meteori Delta Aquaride Sud (ZHR=16), fenomen vizibil în noaptea de 29 spre 30 iulie.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii iulie găsiţi la secţiunea calendar astronomic de pe acest site.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

Reclame

Posted on 1 iulie 2017, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: