Aspectul cerului în luna septembrie 2017

M31_site

Galaxia Andromeda sau Messier 31, este cea mai apropiată galaxie de noi, vizibilă din emisfera nordică, la o distanţă de aproximativ 2,5 milioane ani lumină. Imaginea a fost realizată în noaptea de 20 spre 21 august 2017, din zona Rezervaţiei Bădeana, Comuna Tutova, Judeţul Vaslui.

În luna septembrie putem încă se ne bucurăm de cerul de vară, chiar dacă constelaţiile ce aparţin anotimpului cald se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, unde apun. În luna septembrie pe cerul de seară, se pot observa în condiţii foarte bune constelaţiile cerului de toamnă. Cele mai cunoscute sunt: Pegas, Cassiopeia, Peştii, Andromeda, Peştele Austral unde găsim o stea  strălucitoare: Fomalhaut, ce se vede bine în septembrie spre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă.

Până pe 22 septembrie putem să vorbim încă de vară astronomică, tocmai începând cu această dată, când are loc echinocţiul de toamnă începe toamna astronomică.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. În momentul echinocţiului, Soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, acesta va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

03-toamna

Planetele vizibile pe cer în luna septembrie 2017

Planeta Jupiter este vizibilă foarte jos spre orizontul vestic şi apune rapid, în jurul orei 21.00 la începutul lui septembrie, iar apoi în a doua parte a lunii se pierde în lumina crepsucului de seară, devenind astfel invizibilă. Planeta Saturn este vizibilă şi în această lună, seara spre orizontul sud-vestic, ca o stea de culoare galbenă ce nu scintilează (sclipeşte). Pe 27 septembrie va fi şi Luna prin zonă, astfel o să găsiţi mai uşor pe cer planeta.

2017-09-01 15_30_09-Greenshot

Luna şi planeta Saturn aşa cum se vor observa pe cer în seara zile de 26 septembrie 2017. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Luna aceasta cerul de dimineaţă este animat de 3 planete, iar în perioada 16 – 19 septembrie trece şi Luna prin zonă. Este vorba de planetele Venus, Marte şi Mercur, acestea sunt vizibile dimineaţa, în jurul orei 6.00, spre orizontul estic.

2017-09-01 15_42_08-Greenshot

Trei planete şi Luna pe cerul de dimineaţa. Planetele Mercur şi Marte sunt într-o conjuncţie foarte apropiată în zilele de 16 şi 17 septembrie 2017. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Detalii despre fenomenele astronomice ale lunii septembrie găsiţi şi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

 

 

Reclame

Posted on 1 septembrie 2017, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: