Aspectul cerului în luna noiembrie 2017

binoclu

Imaginea a fost realizată din zona rezervaţiei Bădeana, Comuna Tutova, Judeţul Vaslui, în perioada 18 – 21 august 2017, când o parte din membrii Astroclubului „Perseus” au organizat un star party de astrofotografie.

În luna noiembrie, înspre vest, steaua Arcturus din constelaţia Bootes (Boarul) nu se mai vede, apunând devreme. Rămân însă pe cer stelele care formează triunghiul de vară, Altair, Vega și Deneb. Altair apune prima, în jurul orei 23, urmând nu după mult timp Vega și Deneb. Sudul este înțesat de constelațiile „acvatice”, constelații care au legătură cu apa. Acestea sunt Piscis Austrinus (Peștele Austral), Aquarius (Vărsătorul), Pisces (Peștii), Cetus (Balena) și Eridanus (Râul). Cele mai strălucitoare stele din zonă sunt Fomalhaut, Menkar (alpha Ceti) și mai sus, Hamal din Aries (Berbecul). Vom observa cum constelația Orion își face apariția, înainte de miezul nopții, înspre sud-est. Împreună cu el apar și câteva din constelațiile de iarnă, Taurus (Taurul), Gemini, Canis Minor (Câinele Mic) și Canis Major (Câinele Mare). Stelele strălucitoare ale acestora se disting foarte bine, Aldebaran, Procyon, Castor și Pollux fiind printre cele mai strălucitoare de pe întreg cerul. Spre nord, sus pe cer, se află Cassiopeia, care se vede în această perioadă ca litera „M”. Sub aceasta se află Cepheus (Cepheu), Ursa Minor (Ursa Mică / Carul Mic) și, cea mai apropiată de orizont, Draco (Dragonul). Ursa Major (Ursa Mare / Carul Mare) poate fi văzută în întregime după miezul nopții, înspre nord-est. La zenit (deasupra capului), în jurul orei 22, se află Andromeda și Perseu. În cea din urmă se află o stea mai strălucitoare, Mirfak, aflată la aproape 600 de ani lumină depărtare. La „picioarele” lui Perseu se află roiul stelar Pleiadele, Messier 45, denumit și „Cloșca cu Pui”. După miezul nopții la zenit se va afla constelaţia Auriga, care conține strălucitoarea stea Capella, situată la numai 42 ani lumină depărtare. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomene astronomice în luna noiembrie 2017

Cele mai importante fenomene astronomice ce se vor petrece pe parcursul lunii noiembrie sunt: Conjuncţia foarte apropiată dintre Lună şi steaua Aldebaran, din dimineaţa zilei de 6 noiembrie.

2017-10-31 14_57_46-GreenshotConjuncţia Lună – steaua Aldebaran din dimineaţa zilei de 6 noiembrie 2017, ora 5.40. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

O altă conjuncţie spectaculoasă va fi în dimineaţa zilei de 13 noiembrie, când planetele Venus şi Jupier vor fi la o distanţă unghiulară de 0,3 grade. Cele două planete pot fi observate în acelaşi câmp vizual al unui binoclu sau chiar cu ajutorul unui telescop, dacă vom folosi un ocular de câmp larg.

2017-10-31 15_18_23-Greenshot

Conjuncţia planetelor Venus şi Jupiter din dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2017, ora 6.15. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Un alt fenomen astronomic notabil ce va avea loc în această lună este maximul curentului de meteori Leonide (ZHR=15), din nopţile de 16 spre 17 şi, 17 spre 18 noiembrie.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii noiembrie, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

Reclame

Posted on 1 noiembrie 2017, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: