Aspectul cerului pe luna februarie 2018

Luna_1

În luna februarie avem posibilitatea să observăm chiar de la începutul crepuscului de seară, constelaţiile cerului de iarnă. Este perioada din an în care constelaţiile şi obiectele „deep sky” specifice anotimpului rece pot fi cel mai bine observate. Februarie este cea mai scurtă lună din an şi ultima din iarna calendaristică. În această perioadă, constelaţia Orion se află seara sus pe cer la culminaţie. Mai jos, spre sud – est se află strălucitoarea stea Sirius. Aceasta este strălucitoare datorită faptului că emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele şi este relativ aproape de noi (8,6 ani lumină).

Badeana

Constelaţia Orion şi steaua Sirius. Imaginea a fost realizată în noaptea de 3 spre 4 decembrie 2016, din zona rezervaţiei naturale Bădeana, Comuna Tutova, Judeţul Vaslui

De la latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiată stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un cățel care stă pe labele din spate și poartă la zgardă steaua Sirius. La stânga sus de Sirius se află o altă stea strălucitoare: Procyon, din constelația Canis Minor (Câinele Mic). Aceste două constelații reprezintă pe cei doi câini de vânătoare ai lui Orion. Comparați steaua Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, și veți vedea că au culori diferite. Betelgeuse este portocalie, Procyon alb-gălbuie, iar Sirius albăstruie. Spre nord-est întâlnim constelația Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seară. Ceea ce vedem ușor pe cer este de fapt o parte din constelație, șapte stele care poartă numele de „Carul Mare”, care în această perioadă stă cu oiștea în jos. Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus, o constelaţie a cerului de primăvară. Tot în zonă se găseşte şi constelaţia Hydra. Cea mai strălucitoare stea se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singuratică”. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Cele mai importante evenimente astronomice ce vor avea loc în luna februarie 2018

Cel mai important fenomen astronomic va fi eclipsa parţială de Soare din 15 februarie 2018. Eclipsa va fi vizibilă doar din emisfera sudică, Antarctica, Oceanul Pacific şi sudul Americii de Sud.

Incepând cu luna februarie, planeta Venus va apare pe cerul de seara, vizibilă foarte jos la orizontul vestic. Pe data de 16 februarie va avea loc o conjuncţie apropiată cu Luna, distanţa va fi doar de 0,6 grade.

Conjunctie

Conjuncţia dintre Lună şi planeta Venus, aşa cum se va putea observa pe cerul vestic, în seara zilei de 16 februarie 2018, ora 18.00. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium

Un alt fenomen astronomic important de observat, va avea loc în seara zilei de 23 februarie, când Luna va oculta steaua Aledebaran, cea mai strălucitoare stea din constelaţia Taurul.

ocultatie

Ocultaţia Lună – steaua Aldebaran, fenomen vizibil în seara zilei de 23 februarie 2018, în jurul orelor 19.20 – 20.10 (pentru localitatea Bârlad)Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii februarie, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

Reclame

Posted on 31 ianuarie 2018, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: