Aspectul cerului pe luna mai 2018

 

Carul Mare

Constelaţia Carul Mare – imaginea a fost realizată în noaptea 14 spre 15 aprilie 2018, din zona localităţii Dealu Mare, judeţul Vaslui.

Cerul nopților de mai este dominat de steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru înseamă că este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. Comparați culoarea lui Arcturus cu cea a stelei Spica din Virgo. Veți vedea diferența dintre o stea gălbuie și una albă. Înspre sud, nu foarte departe de orizont, se află constelaţia din Virgo (Fecioara) şi Libra (Balanţa). Aproape de miezul nopții răsare Antares, o stea roșie-portocalie din constelația Scorpius (Scorpionul). Numele de „Antares” vine de la „rivalul lui Ares” adică Marte, culoarea roșie a stelei fiind asemănătoare cu cea a planetei Marte. Deasupra constelației Scorpius îl întâlnim pe Ophiucus, „omul cu șarpele”. Este o constelație mare, cu puține stele strălucitoare, dar cu un număr mare de roiuri globulare. Hercules se află înspre est, sus pe cer la miezul nopții. La est de Hercules se află strălucitoarea stea Vega. Este cu puțin mai slabă ca strălucire decât Arcturus și face parte din constelația Lira. Stelele aflate la est și sud de Vega, nu foarte departe de aceasta, constituie instrumentul muzical lira. Mai sus de Vega întâlnim pe Draco, Dragonul. Capul său este un patrulater aflat chiar la nord de Lira, corpul șerpuind printre Hercules, Ursa Minor și Ursa Major. La sfârșitul scurtelor nopți de mai, Hercules se va află înspre sud, la meridian, iar triunghiul de vară (format din stelele Vega, Deneb și Altair) va domina cerul de sud-est. Antares se va afla înspre sud iar constelația Sagittarius răsare înspre est. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Jupiter_2

Planeta Jupiter şi steaua Antares din constelaţia Scorpionul. Imaginea a fost realizată în noaptea 14 spre 15 aprilie 2018, din zona localităţii Dealu Mare, judeţul Vaslui.

Fenomene astronomice în luna mai 2018

Cerul nopţilor din luna mai de anul acesta va fi dominat de planeta Jupiter, ce va fi vizibilă seara ca o stea strălucitoare spre sud – est. Pe 9 mai Jupiter va fi la opoziţie. Acela va fi momentul când planeta se va putea observa în cele mai bune condiţii: strălucire maximă, diametrul aparent vizibil prin telescop va fi de asemenea maxim. La opoziţie planeta va fi vizibilă pe cer toată noaptea, aceasta răsare seara şi va apune spre dimineaţă.

Alte fenomene astronomice

Pe 4 mai 2018, Luna va fi în conjuncţie cu planeta Saturn, fenomen vizibil după miezul nopţii şi spre dimineaţă. În apropiere va fi şi planeta Marte, vizibilă ca o stea de culoare portocaliu spre roşu.

În noaptea de 5 spre 6 mai 2018, va avea loc maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50).

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii mai, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 30 aprilie 2018, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: