Aspectul cerului în luna august 2018

Calea Lactee_site

O imagine cu zona centrală din Calea Lactee, realizată în mica tabără de astronomie din perioada 13 – 15 iulie 2018, în satul Fântânele, comuna Motoşeni, judeţul Bacău. Steaua strălucitoare din stânga este planeta Saturn, în apropiere nebuloasele Trifid şi Lagoon, iar în dreapta o nebuloasă foarte întinsă, ce are forma unui cal. Mai poartă numele şi de „Calul Galactic”.
Poza ataşată este un test la noul obiectiv foto: EF 70 – 200 mm f/4 L USM, aflat în dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad.

Luna august este cunoscută ca fiind cea mai potrivită pentru iubitorii cerului nocturn. Este momentul când se organizează foarte multe ieşiri la observaţii astronomice în afara oraşului, în star party-uri şi tabere de astronomie. În august durata nopţilor începe să crească, ceea ce oferă un avantaj la observaţiile astronomice. În această lună putem să admirăm cel mai bine cerul de vară, cu constelaţiile sale specifice, brăzdate de Calea Lactee.

Triunghiul de vară, compus din stelele Altair, Vega și Deneb, se află sus pe cer. Cele trei stele strălucitoare se află la 16, 25 și 3000 de ani lumină de noi, iar luminozitățile lor sunt de 12, 61 și 300.000 de ori mai mari decât a Soarelui. Aproape de centrul triunghiului se află steaua Albireo care reprezintă capul lebedei (Cygnus). Gâtul lung al acesteia se continuă înspre nord-est, coada fiind steaua Deneb. Aripile lebedei pornesc de la steaua gamma înspre est și nord-vest. Spre vest întâlnim steaua Arcturus, care se află din ce în ce mai aproape de orizont. Înspre nord-vest, nu foarte departe de orizont, găsim stelele Carului Mare, o parte din constelația Ursa Major (Ursa Mare). Stelele care formează un patrulater reprezintă „carul”, iar cele trei aproape aliniate compun „oiștea” carului. Înspre sud-vest găsim steaua Antares care reprezintă „inima” scorpionului (Scorpius). Cleștii scorpionului sunt formați de trei stele aflate la vest de Antares, iar coada, sub forma literei „S”, se vede înspre sud numai din locurile unde orizontul sudic este liber. La sud-est, aproape de orizont, întâlnim o stea singuratică. Este Fomalhaut („gura peștelui”) din constelația Pisces Austrinus (Peștele Austral). La est se vede marele pătrat al constelației Pegasus, urmat de Andromeda, semn că toamna este aproape. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomene astronomice în luna august 2018

Cel mai important eveniment astronomic al lunii august este curentul de meteori Perseide, cu maximul în noaptea de 12 spre 13 a lunii.

Perseide 2018

Meteor ce aparţine de curentul Perseidelor. Imaginea a fost realizată pe 13 august 2017, din localitatea Bădeana, comuna Tutova, judeţul Vaslui.

Alte fenomene astronomice de observat în august: Luna în conjuncţie cu planeta Venus din seara zilei de 14 august; Luna în cunjuncţie cu planeta Jupiter – 17 august; Venus la elongaţie estică maximă – 17 august; Luna în conjuncţie cu planeta Saturn – 21 august.

Mai multe detalii despre fenomenele astronomice ale lunii august 2017, găsiţi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

 

 

Reclame

Posted on 31 iulie 2018, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: