Aspectul cerului în luna septembrie 2018

21P_prelucrat

Cometa 21P/Giacobini–Zinner. Imaginea a fost realizată în noaptea de 9 spre 10 august 2018, din zona rezervaţiei Bădeana, comuna Tutova, judeţul Vaslui. În acelaşi cadru sunt surprinse şi trei roiuri deschise de stele din dreptul constelaţiei Cassiopeia: NGC 637, NGC 609 şi NGC 559. Date tehnice: Exp. 60 sec x 30 cadre – camera DSRL, obiectiv foto: Canon EF 70 – 200 mm f/4 L USM. Foto: Ciprian Vîntdevară, procesare: Alexandru Dumitriu.

În luna septembrie putem încă se ne bucurăm de cerul de vară, chiar dacă constelaţiile ce aparţin anotimpului cald se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, unde apun. În luna septembrie pe cerul de seară, se pot observa în condiţii foarte bune constelaţiile cerului de toamnă. Cele mai cunoscute sunt: Pegas, Cassiopeia, Peştii, Andromeda, Peştele Austral unde găsim o stea  strălucitoare: Fomalhaut, ce se vede bine în septembrie spre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă.

Până pe 23 septembrie putem să vorbim încă de vară astronomică, tocmai începând cu această dată, când are loc echinocţiul de toamnă începe toamna astronomică.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. În momentul echinocţiului, Soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, acesta va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

 

03-toamna

Fenomene astronomie în luna septembrie 2018

Cele mai importante evenimente astronomice sunt: Luna în conjuncţie cu planeta Saturn din seara zilei de 17 septembrie şi echinocţiul de toamnă din 23 septembrie.

Plenetele_septembrie 2018Luna şi patru planete vizibile pe cer în seara zilei de 17 septembrie 2018, ora 19.36. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Conjunctie Luna_SaturnLuna în conjuncţie cu planeta Saturn. Animaţia a fost realizată pentru seara zilei de 17 septembrie 2018, ora 20.57, cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Mai multe detalii despre fenomenele astronomice ale lunii septembrie 2018, găsiţi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Reclame

Posted on 30 august 2018, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: