Aspectul cerului în luna ianuarie 2019

cometaCometa 46P/Wirtanen, roiul deschis de stele Pleiade (Messier 45) şi un meteor ce aparţine curentului de meteori Geminide. Imaginea a fost realizată în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2018, din Rezervaţia Naturală Bădeana, Comuna Tutova, Judeţul Vaslui.

În lunile de iarnă se poate observa, la orizontul sudic un astru foarte strălucitoar. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, aflată în constelaţia Canis Major. În dreapta-sus vă atrag atenţia alte trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă. Acestea fac parte din constelaţia Orion. Dacă observaţi cu atenţie veţi vedea că sunt încadrate de patru stele, toate trasând forma vânătorului Orion. Cele mai strălucitoare două stele din Orion sunt aflate în stânga sus și dreapta jos faţă de centură. Folosiţi centura lui Orion pentru a găsi alte constelaţii: în prelungirea acesteia în stânga jos veţi da peste steaua Sirius. În dreapta sus daţi peste din Taurus. În stânga lui Sirius, cam la aceeași înălţime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu încă trei mai mici ca strălucire mai sus. Este steaua Procyon din constelaţia Canis Minor. De la centură înspre Betelgeuse plecaţi înspre Gemini, Sirius, Procyon și steaua din colţul din stânga-sus al lui Orion, Betelgeuse, formeaza un triunghi ce se numește de “Triunghiul de iarnă ”. Nu este o constelatie, dar este ușor de identificat. Deasupra capului îl găsim pe Perseu, Auriga, urmat de strălucitoarea stea Capella. Înspre vest vedem cum pătratul din Pegas se apropie de apus, urmat de constealaţia Andromeda. Sursa:  Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

 

Geminide_Claudiu

Cerul de iarnă, cometa 46P/Wirtanen, şi un meteor ce aparţine curentului de meteori Geminide. Imaginea a fost realizată în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2018, din Rezervaţia Naturală Bădeana, Comuna Tutova, Judeţul Vaslui.

Cele mai importante fenomene din această lună sunt:

Maximul curentului de meteori Quadrantide (ZHR=110) din noaptea de 3 spre 4 ianuarie 2019;

Eclipsa parţială de Soare din 6 ianuarie 2019 – fenomenul nu este vizibil din România;

Eclipsa totală de Lună din 21 ianuarie 2019.  Din România eclipsa va fi vizibilă spre dimineaţă, Luna va apune în eclipsă parţială. Momentul maxim al eclipsei este la ora 7:12.

Eclipsa 21 ianuarie 2019

Mai multe detalii despre fenomenele astronomice ale lunii ianuarie 2019, găsiţi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 1 ianuarie 2019, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: