Aspectul cerului în luna februarie 2019

luna_8 ianuarie 2019_textLuna şi oraşul Bârlad. Imaginea a fost realizată în seara zilei de 8 ianuarie 2019, de pe teresa Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”.

În luna februarie avem posibilitatea să observăm chiar de la începutul crepuscului de seară, constelaţiile cerul de iarnă. Este perioada din an în care constelaţiile şi obiectele „deep sky” specifice anotimpului de iarnă pot fi cel mai bine observate. Februarie este cea mai scurtă lună din an şi ultima din iarna calendaristică. În această lună, constelaţia Orion se află seara sus pe cer la culminaţie. Mai jos, în partea stângă se află strălucitoarea stea Sirius. Aceasta este strălucitoare datorită faptului că emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele şi este relativ aproape de noi (8,6 ani lumină).

De la latitudinea ţării noastre, Sirius este cea mai apropiată stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un câțel care stă pe labele din spate și poartă la zgardă steaua Sirius. La stânga sus de Sirius se află o altă stea strălucitoare: Procyon, din constelația Canis Minor (Câinele Mic). Aceste două constelații reprezintă pe cei doi câini de vânătoare ai lui Orion. Comparați steaua Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, și veți vedea că au culori diferite. Betelgeuse este portocalie, Procyon alb-gălbuie, iar Sirius albăstruie. Spre nord-est întâlnim constelația Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seară. Ceea ce vedem ușor pe cer este de fapt o parte din constelație, șapte stele care poartă numele de „Carul Mare”, care în această perioadă stă cu oiștea în jos. Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus, o constelaţie a cerului de primăvară. Tot în zonă se găseşte şi constelaţia Hydra. Cea mai strălucitoare stea se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singuratică”. Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

planete_feb 2019Luna şi trei planete pe cerul din dimineaţa zilei de 1 februarie 2019, ora 6.20. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Fenomene astronomice în luna februarie 2019.

În dimineaţa zilei de 2 februarie 2019, Luna va oculta planeta Saturn, fenomenul are loc după răsăritul Soarelui, fiind mult mai dificil de observat din ţara noastră. În schimb, o să admirăm o frumoasă conjuncţie dintre cei doi aştri. Evenimentul se poate observa cel mai bine după ora 6.30. Un alt fenomen astronomic important va avea loc pe 18 februarie 2019, tot pe cerul de dimineaţă, planetele Venus şi Saturn vor fi în conjuncţie.

luna_saturnLuna şi planeta Saturn în dimineaţa zilei de 2 februarie 2019, ora 6.39. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

venus_saturnConjuncţia dintre planetele Venus şi Saturn din dimineaţa zilei de 18 februarie 2019, ora 6.26. Animaţia a fost realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Mai multe detalii despre fenomenele astronomice ale lunii februarie 2019, găsiţi la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

 

 

 

Posted on 1 februarie 2019, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: