Aspectul cerului pe luna martie 2019

52605405_363418010931135_1928430038047260672_oRăsărit de Lună Plină! Imaginea a fost realizată în seara zilei de 19 februarie 2019, din zona vestică a oraşului Bârlad (aproape de staţia meteo).
Foto: Ciprian Vîntdevară – Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Luna martie este prima lună din primăvara calendaristică, dar din punct de vedere astronomic este încă iarnă, până pe 20 martie când are loc echinocţiul de primăvară. La momentul echinocțiului de primăvară Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică a sferei cerești în cea nordică. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal (în dreptul constelaţiei Peştii), el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare de la punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

Evident, descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

solstice

În luna martie putem să admirăm constelaţiile cerului de iarnă, în special după crepusculul de seară, spre sud putem să observăm configuraţia numită „Triunghiul de Iarnă”. Această configuraţie este formată din stelele Betelgeuse din constelaţia Orion, Sirius din Câinele Mare şi Procyon din constelaţia Câinele Mic.

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare, Castor și Pollux pot fi identificate ușor, ca două stele asemănătoare ca strălucire, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. După miezul nopţii putem să admirăm constelaţiile cerului de primăvară, cum ar fi Ursa Mare spre nord, Leul şi Fecioara spre sud. Sursa informaţiilor: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomene astronomie în luna martie 2019

Chiar la începtul lunii martie, dacă o să privim cerul dimineaţa spre orizontul sud-estic, putem observa trei planete: Venus, apare pe cer ca o stea foarte strălucitoare, urmat puţin mai sus de Saturn şi ceva mai departe spre sud, Jupiter. Aceste planete se văd cu ochiul liber şi au aspect stelar. Pe parcursul lunii nu vor fi fenomene astronomice deosebite. La finalul lui martie, tot pe cerul de dimineaţă putem admira două conjuncţii apropiate: Luna şi Jupiter pe 27 martie, ora 3:55 şi Luna cu Saturn pe 29 martie, ora 6:50

Conjunctie_1 martie 2019

Aspectul cerului în dimineaţa zilei de 1 martie 2019, ora 6.00. Dacă o să privim spre sud – est, o să observăm Luna şi 3 planete: Jupiter, Saturn şi Venus. Animaţia este realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Conjunctie_29 martie 2019Luna în conjuncţie cu planeta Saturn (0,2º), aşa cum se va observa pe cer în dimineaţa zilei de 29 martie 2019. Animaţia este realizată cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

Mai multe informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii martie 2019, sunt la pagina calendar astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 25 februarie 2019, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: