Aspectul cerului în luna iulie 2019

DSCN0352Apus de Soare la firul ierbei. Tabăra de astronomie „Să cunoaştem cerul!”, ediţia a V-a, 9 – 14 august 2018. Rezervaţia Naturală Bădeana, Comuna Tutova, judeţul Vaslui. Foto: Ciprian Vîntdevară.

Luna iulie este cunoscută pentru iubitorii cerului nocturn ca perioada propice pentru organizarea de tabere de astronomie în afara oraşului, acolo unde este mai puţină poluare luminoasă, iar cerul îşi arată adevărata frumuseţe. Condiţiile meteo sunt prielnice pentru organizarea unor astfel de activităţi, aşă că va trebui să profităm din plin de această ocazie.

Aspectul cerului în această lună este predominat de constelaţiile cerului de vară, ce sunt vizibile în condiţii foarte bune seara, imediat după ce se lasă întunericul. Trebuie să amintesc de configuraţia intitulată „Triunghiul de vară”, formată de stelele Vega din constelaţia Lira, Deneb din Lebăda şi Altair din Vulturul. Cerul anotimpului de vară mai este cunoscut şi datorită frumoaselor obiecte „deep sky”, dar şi pentru faptul că în această perioadă se poate observa cel mai bine Calea Lactee, ca o bandă strălucitoare pe cerul nopţii. Din oraş, cerul este mai dificil de observat din cauza polurii luminoase, în schimb astronomii amatori organizează în mod frecvent activităţi ce implică observarea cerului din zone izolate, fără becuri sau alte surse de lumină artificială.

Triunghiul de varaConfiguraţia „Triunghiul de vară”, formată din cele mai strălucitoare stele de pe cerul de vară: Vega, Deneb şi Altair. Spre sud se observă Luna în conjuncţie cu planeta Saturn, puţin mai departe spre sud-vest este planeta Jupiter. În acelaşi timp o să fie şi o eclipsă parţială de Lună, ce va fi vizibilă din România, în noaptea de 16 spre 17 iulie 2019. Animaţia a fost realizată  cu ajutorul simulatorului astronomic Stellarium.

În noaptea de 16 spre 17 iulie 2019, va avea loc o eclipsă parţială de Lună ce va fi vizibilă din ţara noastră. Faza maximă va fi la ora 0:31 (17 iulie 2019), magnitudinea eclipsei este de 0.657 (65.7%). Sursa informaţiilor Astroinfo.

Eclipsa

Timpii de contact a eclipsei parţiale de Lună din noaptea de 16 spre 17 iulie 2019. Timpul este exprimat în ora de vară a României.

Alte fenomene astronomice în luna iulie 2019.

Pe 2 iulie, va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din sudul Oceanului Pacific şi America de Sud. Fenomenul nu este vizibil din România. Pentru detalii aici.

În noaptea de 9 spre 10 iulie, planeta Saturn se va afla la opoziţie, moment când va fi vizibilă în condiţii foarte bune. Luna aceasta o să observăm pe cerul de seară două planete gazoase gigant: Saturn şi Jupiter. Luna va fi pe 13 iulie în conjuncţie cu Jupiter şi respectiv, pe 16 iulie cu Saturn.

Pe 30 iulie va fi maximul de curentului de meteori Delta Aquaridele. Alte informaţii despre fenomenele astronomice ale lunii iulie găsiţi la secţiunea Calendar Astronomic.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Posted on 1 iulie 2019, in Noutăţi din Astronomie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: