Observatorul Astronomic

Observatorul Astronomic

Istoria observatorului astronomic din Bârlad a început în anul 2006, când a fost achiziţionat primul telescop pentru observaţii astronomice, Meade LX 200 cu diametrul oglinzii principale de 250 mm. În aceeaşi perioadă s-a construit şi platforma metalică, ce este folosită la observaţii astronomice. Toate aceste achiziţii au fost realizate din fondurile proprii ale Muzeului „Vasile Pârvan” la iniţiativa domnului director, Mircea Mamalaucă şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Vaslui. Ideea construcţiei unui observator astronomic a venit la data respectivă din partea Asociaţiei Astronomice „Sirius”, reprezentată de domnul profesor Ioan Adam şi este una din cele mai importante asociaţii de astronomie din ţară, ce formează în fiecare an tineri olimpici la nivel naţional şi chiar internaţional. În altă ordine de idei, este uşor de înţeles de ce oraşul Bârlad a avut nevoie de un observator astronomic.

A urmat o perioadă (2008 – 2010), când  vizitarea la observator era limitată şi se organiza în condiţii dificile, datorită lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, observatorul astronomic şi-a deschis larg porţile spre vizitare, atât cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice, cât şi observaţii astronomice săptămânale cu publicul şi clubul de astronomie.

La finalul anului 2009, s-a construit o cutie culisabilă pe şine pentru protejarea telescopului principal. În anul 2010, tot din fondurile Muzeului „Vasile Pârvan”, s-a achiziţionat o cameră specială pentru videoastronomie (MINTRON).

Observatorul AstronomicÎn perioada 2011 – 2013,  observatorul astronomic  a intrat într-un proces intes de modernizare. În tot acest interval de timp s-au realizat două proiecte în valoare totală de 10.000 de euro. Ambele proiecte au fost caştigate prin programul Ţara lui Andrei de la Petrom.

Primul proiect a fost câştigat în octombrie 2011 şi cel de-al doilea, în noiembrie 2012.

Dotarea observatorului astronomic în cadrul primului proiect, intitulat: „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad” (octombrie 2011).

Telescop Newton (Dobson) – 250 / 1200 mm
Telescop Newton (Dobson) – 300 / 1500 mm
Refractor Equinox – 66 / 400 mm
Aparat foto Canon EOS 1100D
Cameră de ghidaj SynGuider
Plasmă tv pentru cursurile de astronomie, dar şi pentru transmisii live, de la telescopul principal cu ocazia unor fenomene astronomice;
Expoziţie permanentă cu imagini astronomice în sala astroclubului „Perseus”;
Diverse accesorii ce sunt utile la observaţiile astronomice: oculare, filtre, adaptoare, etc.

Pentru mai multe detalii, puteţi urmări aici un reportaj special dedicat proiectului „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad”, pe site-ul „Ţara lui Andrei” de la Petrom.

Dotarea observatorului astronomic în cadrul celui de-al doilea proiect intitulat „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad II” (noiembrie 2012).

Montură ecuatorială NEQ6Pro Syntrek
Telescop Newton 200 / 800 mm
Roată de filtre motorizată (Nautilus)
Camera CCD monocrom (ATIK 320E)
Coma corector (corector de câmp plat)
Focuser motorizat
EQDIR controller (interfaţă de control montură PC) + cablu conectare montură PC)
Filtru H alfa
Şină pentru montarea tubului pe montură
Filtre standard LRGB
Laptop
Generator electric

IMG_6123Pe site-ul Ţara lui Andrei de la Petrom, găsiţi un articol despre proiectul „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad II”.

În dotarea Observatorului Astronomic mai fac parte şi instrumente primite ca donaţie de la S.C. HAMA DISTRIBUTION ROMÂNIA S.R.L din Bucureşti. Din partea acestei societăţi am primit în anul 2014 două refractoare (lunete) cu apertura de 90 mm şi focala de 1000 respectiv 660 mm. Unul dintre aceste echipamente este dotat şi cu montură alt – azimutală motorizată, ce poate fi folosit automat pentru căutarea obiectelor cereşti.

În anul 2015 am primit ca donaţie tot din partea S.C. HAMA DISTRIBUTION ROMÂNIA S.R.L şi un refractor marca Celestron PowerSeeker 60EQ, cu apertura de 60 mm şi lungimea focală de 900 mm.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru în Astroclubul „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: